Prin frumuseţea şi comportamentul său jovial, Peştele Arlechin (Rasbora heteromorpha) a reuşit de-a lungul timpului să atragă atenţia celor doritori de astfel de animale de companie fapt pentru care, în prezent, este unul dintre cei mai îndrăgiţi peşti de acvariu.
Peştele Arlechin, denumit şi Rasbora Roşie, este unul dintre cei mai cunoscuţi peşti din ordinul Cypriniformes, familia Cyprinidae, genul Rasborinae. Dintre cele peste 60 de specii, care fac parte din genul menţionat, acesta este total diferit. Originar din sud-estul Asia el populează apele dulci din zonă. În Europa această specie de peşte a fost introdusă încă din 1906.
Este un peşte de talie mică cu corpul în formă de romb a cărei culoare de bază este de un oranj-rozaliu de la cap şi până la aripioara caudală. În partea posterioară a corpului are un desen în formă triunghiulară de culoare neagră, ce începe de la mijlocul corpului şi se termină pe aripioara caudală. Intensitatea culorii este influenţată de factori din mediul înconjurător, precum calitatea apei. Culoarea înotătoarelor dorsală, caudală şi anală este roşu, cea din urmă fiind mai mult pigmentată şi, în rest, transparentă.
Peştele arlechin este unul dintre cei mai apreciaţi peşti de acvariu, pentru dimensiunile sale şi a aspectului unic. Dimensiunea maximă pe care acest peşte o poate atinge la maturitate este de 4,5 cm. Numele de Peşte Arlechin provine de la desenul triunghiular, negru, care contrastează cu celelalte culori care îl caracterizează.
De foarte multe ori această specie este confundată cu alte două specii asemănătoare şi anume Trigonostigma espei şi Trigonostigma hengeli, cu toate că exemplarele care fac parte din aceste două specii au corpul puţin mai subţire faţă de cel al Arlechinului, iar semnul distinctiv tinde să se lungească înspre coadă.
Având în vedere că în mediul natural aceşti peşti trăiesc în grupuri mari, este bine să achiziţionăm cel puţin un grup de şase exemplare. Pot fi ţinuţi în acelaşi acvariu şi cu alte specii deoarece sunt foarte calmi şi prietenoşi.
Acvariul trebuie să conţină cât mai multe plante, pentru a imita mediul natural al peştelui. Capacitatea acvariului trebuie să fie de cel puţin 50 litri, pentru ca peştii să aibă loc suficient, deoarece adoră să stea în mijlocul apei, la lumină. Din acvariu nu trebuie să lipsească nici zonele în care aceşti peşti pot înota în voie, în special zona centrală trebuie lăsată liberă. Temperatura ideală a apei este cuprinsă între 23-26 C, pH-ul trebuie să fie foarte puţin acid, valoarea ideală fiind cuprinsă între 6,0-7,5.
Peştele Arlechin nu este pretenţios în ceea ce priveşte hrănirea. Este omnivor, deci consumă majoritatea tipurilor de hrană şi este indicat ca alimentaţia să fie cât mai diversificată şi să conţină atât hrană uscată, cât şi hrană vie sau îngheţată.
Reproducerea în captivitate, este puţin dificilă, dar nu imposibilă. Depunerea icrelor poate avea loc dacă acestor peşti li se oferă condiţiile optime, precum în acvariul trebuie puse plante cu frunze late (precum Cryptocorynes), iar temperatura apei să fie cuprinsă între 23-28 grade Celsius. În aproximativ două ore o femelă poate depune între 80 şi 100 de ouă. Peştişorii ajung la maturitate la aproximativ 6-9 luni. Durata de viaţă a Peştelui Arlechin este până la 6 ani. (Text: Agerpres, Foto: free-pet-wallpapers.com, Video; youtube.com)