Peste 2.000 de clujeni la „Marşul pentru viaţă”

marsul-pentru-viata

Peste 2.000 de persoane au manifestat sâmbătă, 21 martie 2015, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca împotriva avortului, în cadrul unui eveniment intitulat „Marşul pentru viaţă „, care a fost organizat de asociaţii care fac parte din mişcarea Pro Vita şi de mai multe instituţii religioase. Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, şi episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, le-au adresat participanţilor la marş mesaje menite să-i convingă de importanţa vieţii.

Andrei Andreicuţ a vorbit în discursul său şi despre scăderea numărului de naşteri din România.

„Scopul acestui marş este acela de a binecuvânta viaţa. Dumnezeul nostru este Dumnezeul vieţii, nu al morţii. În cea mai importantă slujbă de peste an, în slujba Învierii, se citeşte o Evanghelie, de la Ioan, şi acolo se spune că la început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu. Toate cu El s-au făcut. El este viaţa. Şi atunci realizăm de ce noi binecuvântăm viaţa, pentru că Domnul nostru Iisus Hristos ne învaţă să ocrotim viaţa. Şi literatura laică, gândindu-se la gingăşia unei fiinţe umane care vine pe lume, foloseşte metafore extraordinare. Vă dau doar una: născut dintr-un crâmpei de soare şi o fărâmă de pământ, firul curat, gingaş şi sfânt îmboboceşte şi dă-n floare. Şi atunci cine suntem noi să omorâm bobocul, să nu mai poată înflori?”, a declarat mitropolitul Andrei Andreicuţ.

Episcopul Florentin Crihălmeanu a venit la eveniment, însoţit de o serie de enoriaşi, direct de la slujba Liturghiei pe care a ţinut-o în Catedrala „Schimbarea la faţă”.

„Ne aflăm în această zi superbă de primăvară, pentru că primăvara prin excelenţă simbolizează viaţa. Am ieşit cu credincioşii de la Sfânta Liturghie şi, bineînţeles, sunt şi alte culte şi confesiuni prezente, pentru că vrem să transmitem un mesaj cetăţenilor oraşului nostru şi întregii lumi. Sunt peste 60 de localităţi în care are loc acest Marş pentru viaţă. Bunul Dumnezeu a dat lui Adam acea suflare de viaţă. Viaţa are o origine sacră. Omul nu este stăpânul vieţii. Omul poate apăra sau distruge viaţa, este o alegere care ţine de discernământul său personal”, a declarat episcopul Florentin Crihălmeanu.

După ce au ascultat toate discursurile vorbitorilor, participanţii au pornit într-un marş prin Cluj-Napoca. Manifestanţii aveau asupra lor pancarte cu mesaje pro viaţă, precum: „Viaţa este importantă”, „Viaţa începe în momentul concepţiei”, „Regret că nu am devenit părinte”, „Lăsaţi copiii să trăiască”.

„Scopul acestui marş este acela de a arăta că suntem pro life. Marşul se va desfăşura într-un mod paşnic, cei care vor veni aici vor arăta că sunt împotriva avortului. Dorim ca familiile să aducă cu ele copii şi ei să poată să crească alături de familiile lor. Totodată, manifestarea este o afirmare a familiei tradiţionale şi a valorilor acesteia, care sunt temelia unei societăţi solide şi sănătoase”, a declarat Cristi Borz, de la biserica penticostală „Speranţa”.

La eveniment au participat persoane de diferite confesiuni, precum şi preoţi de la biserici din oraş. „Marşul pentru viaţă” a fost special organizat în apropierea zilei de 25 martie, când credincioşii sărbătoresc Buna Vestire. De asemenea, „Marşul pentru viaţă” este parte a unui alt eveniment, care a început la jumătatea lunii februarie, în cadrul căruia credincioşi din mai multe confesiuni au iniţiat o campanie de rugăciune pentru scăderea avorturilor.

Timp de 40 de zile aceştia s-au rugat în faţa Clinicii de Obstetrică-Ginecologie „Dominic Stanca” din Cluj-Napoca pentru scăderea numărului de avorturi. Acest tip de campanie a fost iniţiat în urmă cu 10 ani în SUA, iar anul acesta a avut loc, pentru prima dată, şi într-un oraş din România, la Cluj-Napoca. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/EparhiaClujGherla)