Perla Qatarului, o luxoasă insulă artificială

Perla Qatarului-01

Perla Qatarului, aflată în capitala Doha, este un complex rezidenţial de lux, care se dezvoltă pe o insulă artificială, în largul coastei Golfului de Vest.

Perla Qatarului-02

Insula de 4 kilometri pătraţi a fost creată pe o parte din terenul de coastă recuperat din mare, lung de 32 de kilometri şi căptuşit cu vile private, zeci de blocuri-turn de apartamente de locuit şi sute de case, la care se adaugă hoteluri de lux, magazine opulente şi restaurante. Din primăvara anului 2012, mai mult de 5.000 de locuitori s-au mutat aici.

Când construcţiile vor fi finalizate, în 2015, insula va avea locuinţe pentru 41.000 de locuitori. Perla Qatarului este unul dintre proiectele de dezvoltare cele mai ambiţioase din Qatar şi primul care oferă dreptul de închiriere şi rezidenţă pentru clienţi internaţionali.

Perla Qatarului-03

Numele „Perla” vine de la principala industrie de odinioară, pescuitului perlelor, care se baza pe apele puţin adânci ce se aflau în această zonă înainte de a fi construită insula.

Qatarul era unul dintre cei mai importanţi comercianţi de perle din Asia, înainte ca japonezii să introducă perlele ieftine, mai accesibile, cu puţin timp înainte de explozia preţului petrolului din Qatar. Conturul insulei seamăna, de asemenea, cu un şirag de perle.

Perla Qatarului-04

Un prim acces pe Perla Qatarului se poate face pe cea mai lungă faleză cu magazine de lux din lume, de 3,5 km lungime, o cale pietonală numită „La Croisette”, care găzduieşte cele mai mari nume internaţionale din domeniul hotelier şi buticuri scumpe.

Perla Qatarului-05

Marele cartier Porto Arabia are 31 de zgârie-nori cu apartamente de locuit amplasate în jurul unei lagune circulare, cu o insulă în mijloc şi un port cu spaţiu pentru 750 de ambarcatiuni.

Perla Qatarului-07

 Există, de asemenea, peste 400 de case orăşeneşti, peste 6.000 de locuri de parcare şi spaţii pentru magazine mari, care găzduiesc o mulţime de puncte de vânzare ale firmelor de renume internaţional. Printre acestea pot fi enumerate branduri precum Giorgio Armani, Hugo Boss, Roberto Cavalli şi Elie Saab.

Perla Qatarului-06

Există, de asemenea, o zonă asemănătoare Veneţiei, cu un sistem amplu de canale, scuaruri şi pieţe pietonale prietenoase şi case pe malul mării. Există chiar şi o replică a Podului Rialto din Veneţia.

Perla Qatarului-08
Când proiectul a fost scos la lumină pentru prima dată, în 2004, costul iniţial de construire a insulei era de 2,5 miliarde de dolari. Acum se crede că, la finalizare, proiectul va ajunge la 15 miliarde de dolari.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: panoramio.com, digitalglobe.com, fotocommunity.de, flickr.com)