Pepenele galben, de peste 3.000 de ani în dieta mediteraneană

pepene-galben

În Sardinia au fost găsite seminţe de pepene galben cu o vechime de peste 3.000 de ani, fapt ce demonstrează că acest fruct, alături de alte fructe sălbatice, cereale şi legume, făcea parte din dieta mediteraneană încă din Epoca Bronzului.

O echipă de cercetători italieni şi spanioli a analizat în ultimii ani aceste fosile care au stat închise mii de ani în adâncurile unor puţuri şi care au fost aduse la suprafaţă de săpăturile arheologice realizate la Sa Osa.

Italianul Diego Sabato a identificat 47 de seminţe pe care le-a datat cu ajutorul testelor cu carbon 14. El a constatat că seminţele datau din Epoca Bronzului, spre surprinderea sa, având în vedere că până acum nu existau dovezi care să ateste existenţa acestui fruct în această regiune şi în această epocă preistorică.

Se credea că pepenele galben a fost introdus de romani şi greci, deşi unele imagini ale acestui fruct apăreau deja în frescele de la Teba, din Egipt”, a declarat Sabato.

Directorul Centrului de Conservare a Biodiversităţii de la Universitatea din Cagliari, Gianluigi Bacchetta, a explicat că au fost găsite şi seminţe de struguri, a căror cultivare era atribuită fenicienilor. În aceste puţuri fosilele s-au conservat „ca şi cum erau proaspete” şi se putea distinge inclusiv culoarea şi textura lor, au spus cercetătorii. Potrivit experţilor, prospeţimea lor s-ar datora existenţei chiar şi în acea epocă a unor răcitoare pentru conservarea alimentelor.

La studiu au mai participat specialişti în arheobiologie din Madrid, cercetători de la institutul pentru valorizarea speciilor de lemn din Florenţa şi de alte centre specializate de la Universitatea din Sapienza şi Politehnica din Valencia. Cercetătorii au studiat sute de mii de seminţe, fructe, grăunţe de polen şi fragmente de lemn şi cărbune, descoperite în aceste puţuri din Sardinia, alături de boabe de grâu, secară, sâmburi de măsline sau seminţe de struguri, mirt şi pepene. (Text; Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org)