Pentru Henry Fonda, teatrul a fost cel mai mare dar

Henry-Fonda

Henry Fonda, actor de teatru, film şi televiziune, s-a născut la 16 mai 1905, într-un modest orăşel din Nebraska. Înzestrat cu inteligenţă şi putere de muncă, fire de poet şi visător, aşa s-a arătat Henry Fonda încă din copilărie şi, apoi, în timpul afirmării.

Ca adolescent, citea mult şi era pasionat de fotografie, ceea ce l-a determinat să opteze pentru gazetărie şi să se înscrie la Universitatea din Minnesota. La scurt timp, Dorothy Brando (mama actorului Marlon Brando şi vecină cu Fonda) care făcea parte din trupa de actori a orăşelului, i-a oferit un rol în piesa „You and I/Tu şi eu”. „Jocul” l-a prins, astfel că în 1928, se afla deja într-o companie studenţească de teatru, „University Players”.

Henry Fonda a fost remarcat şi invitat să joace la New York, pe cea mai prestigioasă scenă a vremii, „Guild Theatre”, data de 25 noiembrie 1929 însemnând pentru acesta începutul unei profunde pasiuni pentru teatru, căruia i s-a dedicat până în 1934. Odată cu rolul interpretat, cu mare succes, pe scena Broadway-ului în piesa „The Farmer Takes a Wife” a fost propulsat spre Hollywood unde a jucat în filme precum „The Trail of the Lonesome Pine” sau The Moon’s Our Home”.

Aşadar timpul l-a transformat pe Henry Fonda şi în actor de film. De-a lungul a 50 de ani de carieră artistică, 90 de personaje au purtat chipul său, personaje între care amintim: Tom Joad din „Grapes of Wrath/Fructele mâniei” – ecranizare după Steinbeck; Pierre Bezuhov din „War and Peace/Război şi pace”; Lincoln din „Young Mr. Lin/Tânărul domn Lincoln”; cowboy şi şerif în diverse westernuri. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, aşa cum arată sursele amintite, s-a înrolat în armată, apărându-şi ţara timp de trei ani.

După anul 1948 a revenit pe Broadway unde a jucat în „12 Angry Men” , iar spre sfârşitul anilor ’50 a început să filmeze o lungă serie de filme western precum „The Deputy” sau „How the West Was Won”. Actorul rămâne totuşi cel mai bine cunoscut pentru rolurile din filmele „Grapes of Wrath/Fructele mâniei” (1940) şi „On Golden Pond” (1981).

În anul 1982 a jucat în ultimul său film, „On Lake Gold/Pe lacul auriu”, alături de fiica sa, Jane Fonda, şi de Katherine Hepburn. Un binemeritat şi mult întârziat premiu Oscar a răsplătit jocul lui Fonda, cu câteva luni înainte ca actorul să treacă, întocmai ca personajul interpretat, hotarul vieţii.

Surâsul artistului s-a stins la 12 august 1982, la Los Angeles, iar după câteva luni, în decembrie 1982 a apărut cartea „Fonda – Viaţa mea, aşa cum am povestit-o lui Harrow Teichman”, în care sunt înfăţişate eşecurile în succesivele sale căsătorii (Susan Blanchard, contesa italiană Afdera Franchetti sau Shirlee Mae Adams), precum şi neînţelegerile cu cei doi copii ai săi, Jane şi Peter. În finalul cărţii, acest unic şi fascinant personaj, care a fost Henry Fonda, declară: „Teatrul este cel mai mare dar!”. (Text: Agerpres, Foto: villains.wikia.com, Video: youtube.com)