Patriarhul Daniel: Buna Vestire este binecuvântare pentru întreaga Biserică

Patriarhul-Daniel-02

Buna Vestire este binecuvântare pentru întreaga Biserică, a afirmat miercuri (25 martie 2015) patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cuvântul de învăţătură rostit la slujba de Buna Vestire săvârşită la Catedrala Patriarhală împreună cu episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

„Această zi a Bunei Vestiri este şi o binecuvântare pentru familie, pentru toţi părinţii care dau naştere copiilor, dar şi pentru cei care nu au copii, însă ajută familiile nevoiaşe care au mulţi copii. Deci, noi vedem că Buna Vestire este binecuvântare pentru întreaga Biserică, pentru familie, pentru copii, pentru părinţi, dar şi pentru maicile şi părinţii duhovniceşti care se află în mănăstiri, pentru că ei dau naştere, prin rugăciune, prin împărtăşirea cu sfintele taine, prin smerită ascultare lui Hristos, care se naşte prin virtuţi în sufletul nostru”, a spus patriarhul.

În cuvântul său, întâistătătorul BOR, a evidenţiat adevărurile relevate de Evanghelia citită în această zi. El a explicat că „această taină a înnomenirii lui Dumnezeu, a întrupării, a zămislirii Fiului lui Dumnezeu celui Veşnic din Fecioara Maria se numeşte Buna Vestire pentru că este şi vestea cea bună că umanitatea nu este făcută pentru moarte, că ultimul cuvânt nu este mormântul, ci învierea, ridicarea din morminte a celor adormiţi”.

Dumnezeu cel Veşnic se face om muritor pentru a da oamenilor muritori viaţa veşnică prin înviere; prin credinţă se dă învierea din moartea pricinuită de păcat iar prin moartea de obşte, deci a trupurilor, se dă viaţă veşnică celor care au crezut în Hristos. Toţi vor învia, dar vor învia spre Fericire Veşnică cei care au răspuns iubirii lui Dumnezeu cu iubire smerită şi cu fapte bune”, a subliniat patriarhul Daniel.

Înaltul ierarh ortodox a adăugat că întreaga Sfântă treime participă tainic la realizarea întrupării sau înnomenirii Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria” iar „taina aceasta a prezenţei Sfintei Treimi la zămislirea noului Adam, a lui Iisus Hristos, este anticipată prin faptul că atunci când Adam-Omul a fost creat, el a fost creat ca urmare a iubirii Preasfintei Treimi”.

Credincioşii ortodocşi, catolici şi greco-catolici sărbătoresc Buna Vestire, amintind de ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă să-l nască pe Mesia. Buna Vestire sau Blagoveştenia este marcată în fiecare an pe 25 martie, cu nouă luni înainte de Crăciun, sărbătoarea fiind celebrată în Răsărit încă din anul 550, în timp ce la Roma s-a introdus în secolul al VII-lea.

Sărbătoarea inaugurează „împlinirea timpului„, adică împlinirea făgăduinţelor şi pregătirilor venirii lui Hristos. Maria este chemată să îl zămislească pe Fiul lui Dumnezeu. Încuviinţând, a devenit Născătoare de Dumnezeu şi, prin aceasta, o ucenică desăvârşită a Fiului ei, care, în ascultare faţă de Tatăl, îşi împlineşte libertatea şi tocmai astfel îşi exercită libertatea, ascultând. (Text: Agerpres, Foto: basilica.ro)