Paris, oraşul vizitat anual de 7 milioane de turişti

Paris-01

Franţa, cu o suprafaţă totală de 675.417 kmp, din care Metropola cuprinde 543.965 kmp, are o populaţie totală de 66.259.012 locuitori (est. iulie 2014), respectiv 62.814.233 locuitori în Metropolă. Aceasta marchează aniversarea căderii Bastiliei (1789).

De la franci, populaţia care a cucerit în secolul al V-lea teritoriile pe care se află Franţa în prezent, provine şi numele acestui stat. Franţa a fost fondată, propriu-zis, în secolul al IX-lea, odată cu Tratatul de împărţire a imperiului lui Carol cel Mare, însă cel care a reuşit să impună un model de putere regală a fost regele Hugo Capet, începând cu secolul al X-lea. Printre reprezentanţii de seamă ai dinastiei Capet s-au numărat Ludovic al IX-lea, zis Ludovic cel Sfânt. Secolul al XIV-lea şi o mare parte din secolul al XV-lea au fost marcate de războaie şi conflicte, precum Războiul de o sută de ani, dar şi de epidemii şi frământări sociale.

Această perioadă tulbure a fost încheiată odată cu înscăunarea lui Francisc I, în 1515, şi a emergenţei Renaşterii în Franţa. Autoritatea regală, pusă în discuţie pe durata războaielor religioase (1562-1598), a fost restaurată de Ludovic al XIII-lea, dar mai ales de Ludovic al XIV-lea, care a instaurat puterea absolută a regelui. Dinastia regală a fost înlăturată de revoluţia din 1789, odată cu răsturnarea regelui Ludovic al XVI-lea şi proclamarea Primei Republici, în 1792.

Paris-02

În 1804, Napoleon a instaurat puterea imperială al cărei sfârşit, în 1815, a declanşat o perioadă dominată atât de încercările de restaurare a regalităţii, cât şi de revoluţii. Sfârşitul celui de-al Doilea Imperiu, în 1870, a marcat revenirea definitivă a regimului republican.

Participantă la Primul Război Mondial, Franţa, deşi în ruine, a ieşit victorioasă. Cel de-al Doilea Război Mondial a adus ţării, însă, o perioadă întunecată, marcată de colaborarea dintre autorităţile franceze şi Germania nazistă. Mişcarea de Rezistenţă a contribuit la crearea unei noi clase politice, fiind cea care a organizat reconstrucţia ţării, pe durata celei de-a IV-a Republici.

Paris-03

Totodată, a jucat un rol determinant şi sub cea de-a V-a Republică, marcată de revenirea pe scena publică şi la putere a generalului Charles de Gaulle. Franţa s-a confruntat până în anii ’60, cu războaie de independenţă ale fostelor colonii şi cu decolonizarea. Războiul din Algeria a marcat sfârşitul celei de-a IV-a Republici, iar în 1958 o nouă Constituţie a proclamat cea de-a V-a Republică.

Capitala Franţei este Paris (10,764 milioane locuitori, 2014), iar principalele oraşe sunt: Lyon (1,597 milioane locuitori); Marseille-Aix-en-Provence (1,595 milioane locuitori); Lille (1,025 milioane locuitori); Nice-Cannes (961.000 locuitori); Toulouse (926.000 locuitori).

Paris este capitala şi cel mai mare oraş al Franţei, fiind, împreună cu suburbiile sale, şi capitala regiunii Ile-de-France, cel mai dinamic centru economic al ţării. Parisul este un important centru cultural, de afaceri şi politic al lumii şi este renumit pentru arhitectura sa neo-clasică, dar şi pentru influenţa sa majoră în modă, arte şi gastronomie, potrivit travelworld.ro. Cunoscut ca „Oraşul Luminilor”, Parisul este considerat unul dintre cele mai vizitate oraşe ale lumii.

Paris-04

Numele oraşului provine de la denumirea tribului galic Parisii, şi, după perioada romană, când s-a numit Lutetia, oraşul a început să fie cunoscut sub actualul nume spre sfârşitul Imperiului Roman. Parisul este situat pe malurile Senei şi include două insule locuite (Ile Saint Louis şi Ile de la Cite) şi câteva dealuri (dintre care cel mai înalt este Montmartre, cu 130 m peste nivelul mării).

Oraşul este împărţit în 20 de arondismente, limitele sale administrative fiind, în mare, aceleaşi din 1860, când Napoleon III şi prefectul Haussmann au dublat suprafaţa oraşului prin includerea în teritoriul acestuia a zonei dintre centurile de fortificaţii ale Parisului (printre care şi suburbiile Montmartre şi Auteuil). În 1929 au fost anexate oficial parcurile împădurite Bois de Boulogne şi Bois de Vincennes.

Parisul este un oraş impresionant, plin de zone istorice şi culturale, monumente, parcuri de distracţii şi de recreere. Monumentele şi obiectivele turistice din capitala Franţei, sunt adevărate simboluri recunoscute în toată lumea. Turnul Eiffel (300 m), care la sfârşitul secolului al XIX-lea, era cea mai înaltă structură din lume, a fost ridicat cu ocazia Expoziţiei Universale din 1889, organizată pentru celebrarea centenarului Revoluţiei Franceze din 1789.

Paris-05

Cel care a proiectat turnul a fost un recunoscut constructor de poduri, arhitect, inginer şi expert în prelucrarea metalelor, Alexandre-Gustave Eiffel. Vârful Turnului Eiffel poate fi văzut din orice punct al Parisului. Se estimează că aproximativ 7 milioane de turişti vizitează anual acest celebru obiectiv turistic.

Arcul de Triumf, un simbol plin de istorie al poporului francez, a fost ridicat în onoarea celor ce au luptat pentru Franţa, în special în timpul războaielor napoleoniene. Pe interior şi deasupra Arcului sunt inscripţionate numele tuturor generalilor şi războaielor purtate.

Arcul de Triumf măsoară 49,5 metri înălţime, 45 de metri lăţime şi 22 în adâncime şi este al doilea arc de triumf ca mărime din lume. De la Arcul de Triumf pornesc artere de circulaţie în toate direcţiile şi de aceea piaţa Charles de Gaulle, în care este situat Arcul, este cunoscută şi sub numele de „Piaţa Stelei” (Place de l’Étoile). Arcul se află la capătul de vest al vestitului bulevard Champs-Élysées. Monumentul este prevăzut şi cu un lift de la nivelul subteran până la nivelul de observaţie.

Turiştii pot urca cele 284 de trepte sau pot folosi liftul şi apoi să urce încă 46 de trepte până sus. De pe Arcul de Triumf poate fi admirată panorama către cele 12 artere importante care pleacă din Place de l’Etoile.

Paris-06

Muzeul Luvru din Paris este cel mai vizitat muzeu de artă din lume, un monument plin de încărcătură istorică şi un muzeu naţional al Franţei. Muzeul este găzduit de palatul Luvru care iniţial a fost conceput ca o fortăreaţă în secolul al XII-lea sub domnia lui Filip al II-lea. Ruinele acestei fortăreţe încă mai pot fi văzute şi în zilele noastre. În prezent, muzeul găzduieşte peste 380.000 obiecte şi 35.000 de opere de artă. Peste 60.000 de metri pătraţi sunt dedicaţi exponatelor permanente. Dintre cei 15.000 de vizitatori, zilnic, peste 65% sunt străini.

Printre alte simboluri ale Parisului, se află: Palatul Versailles ce a fost reşedinţa oficială, începând cu 1661, a regilor Ludovic al XIV-lea (Regele Soare), Ludovic al XV-lea şi Ludovic al XVI-lea şi se află pe lista Patrimoniului Universal UNESCO din 1979; Bulevardul Champs-Elysees cunoscut şi sub numele de „La plus belle avenue du monde” (Cel mai frumos bulevard din lume) şi se întinde de la Piaţa Concorde până la Arcul de Triumf; faimoasa Catedrală Notre-Dame în stil gotic, Domul Invalizilor, Basilica Sacre Coeur, Parc de la Villette, Place de la Concorde cea mai mare piaţă publică din Paris; Palatul Regal (Palais Royal) construit în 1629 de către Cardinalul Richelieu; Pantheonul, a cărui construcţie a început în 1757 şi a fost încheiată în 1791; Muzeul Rodin construit în onoarea celui cunoscut ca părintele sculpturii moderne, Auguste Rodin (1840-1917); Place Vendome, creată în 1702, ca un monument închinat gloriei armatelor lui Ludovic al XIV-lea, Regele Soare; Muzeul Cluny sau Muzeul Naţional al Evului Mediu, cunoscut pentru superba sa colecţie de artă medievală; Galeriile Lafayette; Cabaretul Moulin Rouge construit în 1889; Muzeul d’Orsay găzduit de o fostă gară, cu acelaşi nume; Grand Palais (Marele Palat) construit pentru Expoziţia Mondială din 1900; cartierul Monmartre sau Cartierul artiştilor situat pe dealul de aproape 130 de metri din nordul Parisului, fiind o zonă extrem de populară în rândul turiştilor; Turnul Montparnasse, construit în 1973; Opera din Paris construită între anii 1862-1875; clădirea Muzeului Orangerie, principala sa destinaţie fiind aceea de a găzdui portocalii pe timpul iernii; Centrul Georges Pompidou, un complex cultural construit într-un stil arhitectural high-tech; Primăria Parisului (Hotel de Ville de Paris) ce datează din secolul XVI şi a fost centrul vieţii politice din Paris; Pont Neuf, cel mai vechi pod din Paris (1607); Place des Vosges (Piaţa Vosgilor), cea mai veche piaţă din Paris (datată 1604) şi una dintre cele mai frumoase pieţe din lume. (Text: Agerpres, Foto: cdn.wonderfulengineering.com, zepelintour.ro, ciee.org, discovercorporatetravel.ro, oproimg-tao.open-system.fr, worldcitiescultureforum.com, Video: youtube.com)