Parcul Naţional Serengeti

Parcul-Serengeti-01

La 26 aprilie, Republica Unită Tanzania sărbătoreşte Ziua naţională. Cele două foste colonii britanice unite în 26 aprilie 1964 au format Republica Unită Tanganika şi a Zanzibarului, redenumită Republica Unită a Tanzaniei.

Având o suprafaţă de 947.300 kmp, Republica Unită Tanzania este situată în estul Africii, şi este mărginită de Kenya şi Uganda în nord, Rwanda, Burundi şi Republica Democrată Congo în vest şi Zambia, Malawi şi Mozambic în sud. În partea de est este mărginită de Oceanul Indian.

Republica Unită Tanzania este o destinaţie atrăgătoare pentru cei ce iubesc frumuseţea naturii şi a vieţii sălbatice. Tanzania reprezintă destinaţia potrivită pentru safari. Aproape 28% din teritoriu este ocupat de parcuri naţionale şi rezervaţii, Tanzania dedicând mai mult teritoriu vieţii sălbatice decât în altă parte a lumii. Gazda celui mai înalt vârf montan al continentului (masivul Kilimanjaro), cea mai joasă depresiune (fundul Lacului Tanganika), cel mai faimos parc naţional (Serengeti), Craterul Ngorongoro şi minunăţiile naturale oferite de această ţară sunt completate de seria de situri istorice şi activităţi turistice.

Parcul Naţional Serengeti este situat în nordul Tanzaniei, la est de Lacul Victoria şi se întinde până la graniţa din sudul Kenyei şi acoperă 14,763 km pătraţi de câmpii, savană, râuri şi păduri. În 1913 americanul Stewart Edward White a fost primul alb care a ajuns prin zonă. Massai, locuitorii acelor locuri nu mai văzuseră până atunci un om alb. Acesta a descoperit Serengeti.

Parcul-Serengeti-02

Denumirea de „Serengeti” provine din limba masailor ceea ce s-ar traduce „ţară nesfârşită” şi are în mare parte un relief de şes cu vegetaţie tipică savanelor. În partea de sud se regăsesc coline, spre nord în regiunea de câmpie crânguri de salcâmi iar partea centrală aproape lipsită de arbori.

Parcul Naţional Serengeti este cel mai faimos din lume şi a făcut parte dintre primele spaţii care au fost numite Situri de Patrimoniu de către UNESCO. Peisajul nu este bogat în ceea ce priveşte plantele, însă este deosebit în privinţa animalelor. Anual Parcul Naţional Serengeti găzduieşte un fenomen natural impresionant: cea mai mare migraţie de zebre şi antilope gnu din lume.

Migraţia are loc pe o suprafaţă lungă de aproape 1.900 kilometri, care trece peste râuri şi dealuri şi la care participă aproape milioane de antilope gnu şi sute de mii de zebre însoţite şi de alte ierbivore precum gazelele, dar şi de prădătorii lor. Întreaga migraţie porneşte din sud, unde, după încetarea sezonului ploios în mai şi după apariţia noii generaţii de pui apărută în perioada ianuarie-martie, pământul se usucă foarte repede, iar numărul animalelor este prea mare pentru acest spaţiu. În luna octombrie, animalele parcurg drumul înapoi, pentru a reveni în sezonul ploios.

Parcul-Serengeti-03

Peste 3 milioane de animale străbat permanent câmpiile parcului: mari turme de antilope de toate felurile (ex: Petterson, impala, zebre, gazele, viţei sălbatici), animale precum leul, leopardul, ghepardul, hiena, câinii sălbatici, dar şi animale mari precum bivolul, girafa, elefantul sau hipopotanul. Dintre cele 500 de specii de păsări care trăiesc aici amintim: vulturul, flamingo, barza, struţul, iar dintre reptile – crocodilul şi multe specii de şerpi. Parcul este vizitat anual de mii de turişti. (Text: Agerpres, Foto: nomadtours.co.za, flickr.com, mightytours.co.ke, Video: youtube.com)