Ori and the Blind Forest, jocul cu o grafică de poveste

Ori and the Blind Forest

La 11 martie 2015, a fost lansat pe piaţă jocul Ori and the Blind Forest (Ori şi pădurea oarbă), dezvoltat de studioul independent Moon şi publicat de Microsoft Studios. Deocamdată, titlul este disponibil pentru platformele Microsoft Windows şi Xbox One, urmând ca pe parcursul anului curent să apară şi o versiune dedicată consolei Xbox 360.

Ori and the Blind Forest se înscrie în genul platformer, cu accentul pus pe partea de aventură.

Jucătorul controlează un spirit orfan numit Ori. Conform poveştii din joc, acesta s-a rătăcit în pădure şi a fost crescut de o creatură asemănătoare unui urs, numită Naru. Ulterior, un eveniment catastrofal devastează pădurea şi îl ucide pe Naru. Drept urmare, Ori se vede nevoit să exploreze, pe cont propriu, Pădurea Oarbă.

La începutul aventurii, singura abilitate a lui Ori este să sară peste diverse obstacole întâlnite în cale. La scurt timp, însă, Ori îşi va face un nou prieten apropiat, pe nume Sein. Cei doi se vor ajuta reciproc, inclusiv în luptele cu diverşii inamici întâlniţi în pădure. Experienţa dobândită de-a lungul firului epic poate fi folosită de jucător pentru a spori aptitudinile fiecăruia dintre cei doi eroi.

Progresul din joc poate fi salvat la diferite puncte din joc, gândite de producători, dar jucătorii au şi posibilitatea de a-şi crea singuri astfel de „checkpoints”, în funcţie de anumite resurse găsite în timpul jocului.

Ori and the Blind Forest nu are decât parte de single-player şi este disponibil prin download, de pe magazine virtuale precum Steam. Rulează pe motorul grafic Unity, conceput de Unity Technologies. Stilul vizual al jocului este gândit în aşa fel încât să pară desenat manual, asemănător celui din jocurile construite pe motorul UbiArt.

Conform lui Thomas Mahler, unul din liderii echipei dezvoltatoare, nu există două obiecte în joc, care să se repete, background-ul vizual prezentând elemente noi la fiecare pas făcut de personaje. Un alt detaliu tehnic semnificativ este că jocul nu necesită timpi de încărcare pe parcursul gameplay-ului. Titlul a fost prezentat, în premieră, la evenimentul E3 din Los Angeles, în iunie 2014.

Ori and the Blind Forest a fost excelent primit de critici, mulţi dintre ei declarându-se entuziasmaţi de realizarea celor de la Moon Studios. Jocul este notat cu 88% pe site-ul GameRankings şi cu 89/100 pe Metacritic. Punctele sale forte sunt: povestea, grafica, gameplay-ul, explorarea universului virtual şi designul mediului înconjurător. Cu toate acestea, Andrew Reiner, de la publicaţia Game Informer, a avut câteva cuvinte critice legate de partea combativă a jocului. La rândul său, Nick Tan, de la Game Revolution, nu s-a arătat încântat de durata relativ scurtă a jocului. (Text: Agerpres, Foto: media.kotaku.foxtrot.future.net.uk,Video: youtube.com)