Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan

Steaua-Romaniei-ColanOrdinul Naţional „Steaua României” este cea mai înalta distincţie a statului român, iar gradul de Colan este al şaselea în ordine crescătoare şi cel mai înalt grad al acestui Ordin.

Ordinul Naţional ”Steaua României” se conferă prin decret de către preşedintele României şi poate avea maximum 3.650 de membri. Membrii acestui ordin sunt numiţi pe viaţă şi, indiferent de gradul primit, ei poarta titlul generic de Cavaler al Ordinului Naţional ”Steaua României”.

Aceştia beneficiază de onorurile militare acordate ofiţerilor Armatei Române.

Ordinul Naţional „Steaua României” recompensează serviciile excepţionale, civile şi militare, aduse statului şi poporului român. Unităţilor militare le poate fi conferit acest Ordin pentru fapte deosebite săvârşite în timp de pace sau pentru acte de eroism în timp de război. De asemenea, poate fi conferit şi cetăţenilor străini pentru contribuţia lor deosebită la dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi de prietenie cu România sau pentru fapte şi servicii excepţionale aduse statului şi poporului român.

Pentru a se conferi un grad superior aceleiaşi persoane este necesară efectuarea unui stagiu în gradul imediat inferior. Astfel, de la gradul de Mare Cruce la gradul de Colan este necesară o perioadă de opt ani.

Gradul de Colan este compus dintr-un lanţ lung de 840 mm şi însemnul gradului. Lanţul cuprinde şase cartuşe, reprezentând fiecare stema ştanţată a României, şi şase însemne ale ordinului, emailate albastru, prinse între ele prin lanţuri duble, cu zale pătrate. Stema României ştanţată are înălţimea de 25 mm, iar crucea ordinului are diametrul de 25 mm. Nu există modele diferite pentru civili, militari şi de război. Metalul din care este confecţionat gradul de Colan este argint cu titlu de 900 %o şi este aurit. Colanul se poartă petrecut după gât, deasupra îmbrăcăminţii.

Preşedintelui României i se atribuie, pe perioada mandatului, Colanul Ordinului Naţional ”Steaua României”, comandă specială, confecţionat din aur cu titlu de 785 %o.

Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan, cea mai înaltă distincţie a statului român, a fost acordat, în ultimii ani, mai ales şefilor de stat străini.

La 26 ianuarie 2010, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan. Distincţia i-a fost conferită guvernatorului BNR „în semn de înaltă apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute în activitatea de cercetare şi promovare, la nivel academic, a fenomenelor economice, pentru efortul deosebit pe care l-a depus în calitate de guvernator al BNR, în vederea elaborării şi implementării cu succes a politicilor monetar-bancare prin care s-a asigurat stabilitatea financiară a României”.

Decoraţia a mai fost conferită post-mortem patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, în 2007, „în semn de adâncă preţuire pentru felul în care Patriarhul Teoctist şi-a dedicat întreaga viaţă slujirii devotate a Bisericii Ortodoxe Române, a unităţii naţionale şi a idealului de apropiere prin dialog dintre toate bisericile creştine”. De asemenea, a fost conferită, în 2008, medicului şi omului de ştiinţă român George Emil Palade, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină.

Printre personalităţile decorate cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan se numără: preşedintele Franţei Jacques Chirac (1998), regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (2000), preşedintele SUA George W. Bush (2002), preşedintele Sloveniei Milan Kucan (2002), preşedintele Ungariei Ferenc Madl (2002), regele Juan Carlos al Spaniei (2003), regele Carl XVI Gustaf al Suediei (2003), marele duce Henri de Luxemburg (2004), regele Abdullah al II-lea al Iordaniei (2005), preşedintele Italiei Giorgio Napolitano (2011), preşedintele Portugaliei Anibal Cavaco Silva (2015).

Ordinul Naţional „Steaua României” este cel mai vechi Ordin Naţional, avându-şi originile în perioada domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), când a fost creat ”Ordinul Unirii”. Acest Ordin a servit drept model pentru prima distincţie oficială acordată de statul român independent, Ordinul Naţional „Steaua României”, instituit de domnitorul Carol I pe data de 10 mai 1877, după proclamarea independenţei.

După revoluţia din decembrie 1989 s-a pus problema reinstituirii celui mai vechi Ordin naţional — ”Steaua României”. În 1993, Comisia specială a Camerei Deputaţilor a luat în discuţie problema modificării sistemului de distincţii aflat în uz în perioada 1948-1989. În iunie 1998, Guvernul României a înaintat Camerei Deputaţilor Ordonanţa de Urgenţă nr. 11/1998 pentru instituirea Ordinului ”Steaua României”. Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 11/1998 prin care s-a instituit ordinul a fost aprobat, în decembrie 1998, de plenul Camerei Deputaţilor, iar la 3 martie 1999, de plenul Senatului României. (Text: Agerpres, Foto: decoratii.cimec.ro)