Oraşul cu două statui ale Sfântului Gheorghe

statuie-Sf.Gheorghe-pe-balaur

Municipiul Sfântu Gheorghe este singurul oraş din România care poartă numele marelui mucenic Gheorghe şi are nu una, ci două statui dedicate acestuia – una de factură clasică şi una modernă.

Cea din urmă, amplasată în anii 90 într-un scuar din zona comercială a oraşului, a stârnit de-a lungul timpului numeroase ironii, critici şi controverse, ba chiar s-a ales şi cu o poreclă, Şuşu.

https://veniceturismo.com.br/ms7442x
minimum pc requirements for zoom
https://vaznov.fun/zoom-virtual-backgrounds-scripps-research-3/
https://hitec.mn/4hl
https://pohlav.com/63728564/
Windows 10 enterprise 2016 ltsb cost free
Statuia, realizată de un artist plastic nu foarte cunoscut, dar care a câştigat la acea vreme concursul lansat de autorităţile locale, îl reprezintă într-o manieră modernă pe Sfântul Gheorghe călare pe balaur. Lucrarea a şocat cu atât mai mult cu cât cele două personaje nu sunt aşezate pe tradiţionalul soclu, ci în vârful unui catarg.

Deşi criticată, mulţi artişti plastici, dar şi turişti străini care au vizitat oraşul sunt de părere că statuia e reuşită.

„Cei care critică statuia sunt prea aspri şi aş zice că nu au dreptate, este o lucrare de artă contemporană, o idee îndrăzneaţă. Observăm că Sfântul Gheorghe nu este călare pe cal, ci direct pe balaur, iar acest lucru dovedeşte, în opinia mea, un rafinament artistic (…) Desigur, putem comenta că nu e mai bine lucrată, dar eu cred că ideea contează în primul rând. Eu sunt mai indulgent cu această statuie, cred că este o lucrare bună, mai pe gustul tinerilor. Şi să ştiţi că au fost mulţi artişti străini în Sfântu Gheorghe şi dintre toate statuile pe care le-au văzut aici aceasta a fost cea mai apeciată (…) Mie mi se pare o alegere bună. Cele două statui se completează reciproc, nu se concurează”, a declarat sculptorul Vargha Mihaly, directorul Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe.

https://islandimages.co.sh/78836726
Deşi multora li se pare „o glumă proastă”, „o caricatură”, „o secvenţă din desene animate”, statuia futuristă a devenit brandul oraşului, imaginea sa fiind replicată pe numeroase materiale promoţionale şi chiar pe steagurile care împodobesc oraşul de „Zilele Sfântu Gheorghe”.

https://islandimages.co.sh/59621491
Primarul Antal Arpad e de părere că „Şuşu” e chiar „simpatic” şi a explicat cum a ajuns municipiul să aibă două statui ale Sfântului Gheorghe.

https://myunet.eu/8igxwfdzm
„Când s-a decis ca piaţa din faţa magazinului Şugaş să se numească Sfântu Gheorghe, s-a hotărât să se facă acolo şi o statuie. Evident, majoritatea oamenilor s-au gândit la o statuie clasică a Sfântului Gheorghe, dar juriul a ales această variantă şi eu cred că a avut absolută dreptate, chiar dacă mulţi nu au fost de acord cu această alegere, pentru că în piaţa respectivă, unde pe o parte sunt blocuri, pe alta magazine, iar pe cealaltă parte bănci şi clădiri vechi, nu se putea expune o statuie clasică pentru că am fi „omorât-o” din punct de vedere urbanistic.

Şi de aceea s-a ales această variantă modernă care nu a fost apreciată de majoritatea cetăţenilor şi a şi primit numele Şuşu, care este un diminutiv de la balaur (în limba maghiară – n.r), un fel de balauraş. Unii au folosit termenul în sens peiorativ, dar eu cred că e simpatic şi am decis să îl folosim pe Şuşu în sens pozitiv pentru oraş şi să-i facem pe oameni să îl îndrăgească. Dacă ne uităm, tot designul Zilelor Sfântu Gheorghe este pe Şuşu, a devenit un brand (…) În acelaşi timp ne-am gândit că oraşul are nevoie de o statuie clasică a Sfântului Gheorghe şi cred că i-am găsit locul potrivit, este o statuie superbă din toate punctele de vedere şi aşa am împăcat şi artiştii şi gustul comun al oamenilor, să spunem aşa”, a declarat primarul Antal Arpad.

statuie-Sf.Gheorghe

http://samacharpostdainik.com/aszb4p8onw
Cea de-a doua statuie a Sfântului Gheorghe a fost dezvelită în 2012, în vecinătatea Primăriei, la scurt timp după aniversarea a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului. Aceasta a fost realizată de studenţi de la Catedra de Sculptură a Universităţii Naţionale de Artă de la Budapesta şi reprezintă o copie a statuii ecvestre a Sfântului Gheorghe din Praga, făcută din bronz în perioada medievală de doi meşteri clujeni, la comanda împăratului Carol al IV-lea.

Două copii ale acesteia, realizate mulţi ani mai târziu, pot fi văzute la Cluj, în oraşul natal al artiştilor, dar şi la Budapesta, în apropierea „Bastionului Pescarilor”. Statuia amplasată la Sfântu Gheorghe a costat 110.000 de lei, din care 50.000 de lei au fost acoperiţi din bugetul local, iar diferenţa din donaţii ale localnicilor şi din sponsorizări. (Text: Agerpres, Foto: roxanamchirila.com, mesageruldecovasna.ro)