Oraşul algerian Constantina, Capitala culturii arabe 2015

orasul-Constantina-01

Oraşul algerian Constantina este Capitala culturii arabe în 2015, iar şirul de manifestări organizate cu acest prilej a debutat cu fast la 16 aprilie, pe fondul unei vechi controverse privind „politizata” sa alegere ca simbol al „lumii arabe”, deşi unii îl consideră mai degrabă berber.

Cu o istorie de peste două milenii, Constantina este al treilea oraş ca mărime din Algeria, cu aproximativ două milioane de locuitori, situat în partea de nord-est a ţării şi renumit pentru frumuseţea şi originalitatea sa, fiind construit de o parte şi de alta a canionului râului Rhumel, lung de 1.600 de metri şi cu o adâncime de aproximativ 200 de metri.

orasul-Constantina-02

Supranumit şi „Oraşul podurilor”, Constantina a fost desemnat drept Capitală a culturii arabe 2015 prin decizia oficială, luată în decembrie 2012, de Organizaţia Arabă pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (ALECSO), agenţie interguvernamentală formată din 22 de state membre, al cărei sediu permanent se află în Tunis. Evenimentul din 2015 a fost lansat în prezenţa a peste 30.000 de persoane, la 16 aprilie, când în Algeria se marchează Ziua ştiinţei, în memoria eruditului Abdelhamid Ben Badis, născut în oraşul Constantina (1889-1940) şi considerat drept o figură emblematică a mişcării reformiste musulmane din această ţară din nordul Africii.

O paradă de care alegorice – 22, câte unul pentru fiecare ţară arabă participantă la grandiosul proiect – a avut loc, coloana fiind condusă de vehiculul oraşului Constantina, pavoazat cu machete ale celebrelor sale poduri. După aceea, spectatorii au asistat la un spectacol de sunet şi lumină având ca fundal opere de artă şi edificii renumite precum podul suspendat Sidi M’cid, pasarela Mellah-Slimane, viaductul Salah-Bey, Monumentul Morţilor, marea moschee Emir Abdelkader, palatul culturii Mohamed-Laid Al Khalifa şi falezele stâncoase ale oraşului, relatează Huffington Post Maghreb.

orasul-Constantina-03

Cu aceeaşi ocazie, în prezenţa a numeroase personalităţi politice din Algeria şi din alte state, a fost inaugurat palatul culturii Malek-Haddad, complet recondiţionat, care, împreună cu palatul Mohamed-Laid Al Khalifa, invită la expoziţii de pictură, vechi manuscrise şi artizanat. Pe tot parcursul anului, oraşul numit şi „Vechea stâncă” va găzdui festivaluri internaţionale, piese de teatru, colocvii, expoziţii, caravane artistice, concerte simfonice şi multe altele, anunţă programul afişat pa pagina oficială a evenimentului, qasantina2015.org.

Alegerea acestui oraş drept Capitală a culturii arabe i-a nemulţumit pe unii algerieni care sunt de părere că ar fi vorba despre „o falsificare premeditată a istoriei ancestrale a acestei aşezări, care la originea sa (romană) se numea Cirta”  şi ai cărei locuitori s-au convertit la islam şi au adoptat limba arabă abia în anul 674. Aşa se explică faptul că, după săptămâni întregi de negocieri, majoritatea artiştilor din regiunea algeriană Cabilia (nord-est) au decis să se alăture campaniei de boicotare susţinute de doi dintre principalii lor reprezentanţi, cântăreţii Idir şi Lunis Ait Menguellet.

Foarte apreciaţi în propria lor ţară, precum şi de diaspora algeriană din Franţa, aceştia au denunţat ceea ce ei consideră a fi o încercare a regimului de la Alger de a „şterge identitatea şi istoria acestui oraş amazigh”, considerat din punct de vedere istoric drept una dintre capitalele culturii berbere din nordul Africii.

Ait Menguellet a refuzat invitaţia Ministerului Culturii din Algeria de a participa la manifestările din Constantina.

„Motivul este foarte clar. Cirta (numele vechi al oraşului Constantina) nu este o capitală arabă şi nu a fost niciodată”, a declarat impresarul acestuia. Oraşul reuneşte „cele trei componente ale identităţii arabe: cultura amazigh, latura arabă şi cea islamică”, a declarat ministrul culturii, Nadia Labidi, încercând să aplaneze polemica legată de acest eveniment.

Ideea sa a fost susţinută şi de mai mulţi istorici, precum Mohand Arezki Ferrad, care a apreciat că manifestările organizate în Constantina sunt un prilej de „dialog în cadrul diversităţii culturale” a Algeriei şi nu ar trebui să se transforme într-o confruntare legată de originea arabă sau berberă a oraşului. „Este o oportunitate de a scoate în evidenţă cultura amazigh şi de a o comercializa la nivelul lumii arabe”, a mai spus el.

Fondată de fenicieni, sub numele de Sewa (oraşul regal), Capitala culturii arabe 2015 s-a numit Cirta în perioada romanilor, iar denumirea sa actuală este legată de împăratul Constantin cel Mare, care a reconstruit oraşul la începutul secolului al IV-lea. Se crede că a fost capitala anticei Numidia, imperiu berber apărut în secolul al III-lea î.Hr.

După anul 1500, a făcut parte, cu intermitenţe, din Imperiul Otoman şi a cunoscut o perioadă de înflorire sub conducerea lui Salah Bey (1770-1792), când au fost ridicate multe dintre clădirile cu arhitectură musulmană existente şi în prezent. Informaţii detaliate despre manifestările din ciclul Constantina, Capitală a culturii arabe 2015, precum şi date necesare turiştilor care vor alege această destinaţie se pot găsi la adresa constantine2015.org. (Text: Agerpres, Foto: flickr.com, commons.wikimedia.org, facebook.com/Constantine2015, Video; youtube.com)