Opera din Dubai a fost inaugurată cu un concert susţinut de Placido Domingo

0
22

opera-Dubai-03

Tenorul Placido Domingo a cântat miercuri, 31 august, la deschiderea Operei din Dubai, situată lângă cel mai înalt turn din lume, Burj Khalifa, noua instituţie fiind creată pentru a extinde oferta culturală a acestui emirat arab din zona Golfului, informează agenţia France Presse (AFP).

Tenorul spaniol, unul dintre cei mai renumiţi din lume, a cântat în faţa a circa 2.000 de spectatori, potrivit organizatorilor care nu au invitat presa la acest eveniment.

Sala a fost arhiplină, toate biletele la concert fiind epuizate, au adăugat sursele citate.

Acesta este primul spectacol la Opera din Dubai, construită la poalele clădirii Burj Khalifa, cel mai înalt turn din lume, cu o înălţime de 828 de metri.

Clădirea Operei, cu faţada de sticlă, seamănă cu un velier tradiţional arab de la Marea Roşie, ambarcaţiune de lemn încă utilizată în transportul maritim regional.

opera-Dubai-04

Acest prim spectacol vine „să deschidă o nouă eră pentru cultură şi artă din Dubai”, a declarat într-un comunicat directorul general al operei Jasper Hope.

Inaugurarea oficială a Operei va avea loc în cursul acestui an, după finalizarea unor componente ale clădirii, inclusiv a zonelor verzi, precum şi a unui restaurant prevăzut pe o terasă cu vedere la clădire.

Sala de spectacol cu 2.000 de locuri, dotată cu logi pe două nivele, este flexibilă. Acesta poate fi utilizată ca teatru, sală de concert sau spaţiu pentru banchete şi alte evenimente, potrivit site-ului web al Operei.

Pe lângă concertul lui Placido Domingo, primul sezon al Operei din Dubai va oferi, de asemenea, spectacole cu opera „Bărbierul din Sevilla” de Rossini şi comedia muzicală „West Side Story”.

Dubai, care are aproape 2,5 milioane de locuitori, în marea majoritate străini, are o viaţă culturală destul de intensă, cu concerte regulate ale muzicienilor arabi şi occidentali, un festival anual de cinema şi un salon de artă dedicat artelor plastice.

opera-Dubai-05

Suveranul Dubaiului, şeicul Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, a subliniat miercuri importanţa culturii în viaţa popoarelor.

„Este o piatră de temelie în edificarea societăţii”, a spus el în timpul unei vizite la Operă.

„Promovarea culturii a fost mereu prezentă în planurile noastre de dezvoltare şi în viziunea noastră pentru viitor”, a adăugat suveranul.

Peste 14 de milioane de turişti au vizitat Dubaiul în 2015, atraşi de hotelurile sale de lux şi de parcurile de divertisment.

Până în prezent, doar o singură operă a mai fost deschisă în Golf, în anul 2007, în Emiratul Oman, unde şeicul Qaboos bin Said al Said este cunoscut pentru pasiunea sa pentru muzica clasică.

Dubai are ambiţia de a fi „unul dintre cele mai bune oraşe din lume” şi pentru a face acest lucru, trebuie să ofere „acelaşi lucruri ca Londra sau New York, inclusiv pe scena artistică”, a declarat Tala Badri, director al Centrului de Arte Muzicale (CMA), o instituţie privată, care consideră că această Operă „va permite Dubaiului să se ancoreze ferm pe scena muzicală a lumii”, mai notează AFP. (Text: Agerpres, Foto: thenational.ae)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.