Bărbatul din Bangladesh supranumit „omul-copac” din cauza negilor uriaşi care i-au crescut la extremităţile degetelor de la mâini şi picioare se va putea întoarce curând la familia sa după ce a trecut cu succes prin numeroase operaţii la Medical College Hospital din Dacca, informează AFP.
Abul Bajandar, în vârstă de 27 de ani, care suferă de o maladie genetică extrem de rară, a trecut prin cel puţin 16 intervenţii chirurgicale prin care medicii i-au îndepărtat cinci kilograme de excrescenţe care îl împiedicau, printre altele, să-şi ţină în braţe fetiţa de trei ani.
Situaţia bărbatului originar din districtul Khulna (sud), fost conducător de ricşă, a intrat în atenţia medicilor în urmă cu un an. El este unul dintre cele patru cazuri care se cunosc în întreaga lume de persoane diagnosticate cu epidermodisplazie veruciformă.
”Tratarea lui Bajandar reprezintă o etapă remarcabilă în istoria ştiinţelor medicale”, a susţinut Samanta Lal Sen, chirurg plastician la Medical College Hospital din Dacca.
”L-am operat de cel puţin 16 ori pentru a îndepărta verucile. Mâinile şi picioarele sunt acum aproape vindecate. Va fi externat în următoarele 30 de zile, după încă câteva intervenţii minore pentru a îndrepta aspectul mâinilor lui”, a completat aceasta, conform AFP.
Sen este de părere că Bajandar ar putea fi prima persoană din istorie vindecată de această afecţiune, în cazul în care negii nu vor creşte la loc.
În urmă cu un an, un bărbat din Indonezia a decedat în urma acestei boli genetice rare.
Bajandar a declarat că a trecut prin dureri ”insuportabile”.
”Niciodată n-ar crezut că o să-mi mai pot ţine în braţe copilul”, a spus el de pe patul de spital. ”Acum mă simt mult mai bine, pot să-mi ţin fetiţa în poală şi să mă joc cu ea. Abia aştept să mă întorc acasă”, a mai afirmat bărbatul.
Bajandar, a cărui afecţiune rară l-a făcut celebru în toată lumea, şi-a cunoscut soţia, Halima Khatun, înainte de ca boala să se manifeste. Cei doi locuiesc împreună cu fetiţa lor în spitalul în care bărbatul a fost internat în urmă cu un an.
După ce boala s-a agravat, Bajandar nu a mai putut lucra, însă acum speră să pună pe picioare o afacere cu banii primiţi prin donaţii din toată lumea.
”Am fost atât de îngrijorat că n-o să-mi pot creşte fetiţa’‘, a mărturisit el adăugând că speră ca ”blestemul să nu se mai întoarcă niciodată”. (Text: Agerpres, Foto: captura video, Video: india.com)