Ocol al Pământului într-un balon cu aer cald

calatorie-in-balon

Aventurierul rus Fedor Konyukhov a început marţi, 12 iulie, în Australia de Vest, un ocol al Pământului într-un balon cu aer cald, în încercarea de a doborî recordul mondial la înconjurat planeta într-un balon, de unul singur, relatează DPA.

Konyukhov, în vârstă de 65 de ani, speră să depăşească astfel performanţa stabilită în 2002 de americanul Steve Fossett, a cărui călătorie solitară în jurul lumii a durat 13 zile şi a avut drept punct de plecare acelaşi loc de la nord de oraşul Perth.

„Îmi place să călătoresc. Acesta este adevărul. Aveam 15 ani atunci când am plecat în prima mea aventură. Este stilul meu de viaţă”, a declarat aventurierul pentru postul local ABC din Perth înainte de a pleca la ora locală 07:45 (23.45 GMT luni).

Călătoria sa îl va purta 33.000 kilometri spre est peste Australia, Noua Zeelandă, Oceanul Pacific, Chile, Argentina, Oceanul Atlantic, Africa de Sud şi Oceanul Indian, înainte de a reveni în Australia de Vest.

Balonul are o înălţime de 52 de metri şi o greutate de 1.600 de kilograme, iar gondola sa poate găzdui o singură persoană.

Konyukhov, ale cărui aventuri anterioare includ expediţii pe Everest şi călătorii la Polul Nord şi Sud, va rămâne în contact permanent cu un centru de control din Belgia pentru a primi informări meteo.(Text: Agerpres, Foto: airwon.com)