Obiceiuri specifice sărbătorilor pascale, la Castelul Bran

Castelul-Bran

Vizitatorii Castelului Bran vor avea ocazia să cunoască tradiţiile din această zonă legate de Sfintele Sărbători Pascale.

„În perioada 24 aprilie-22 mai 2016, vizitatorii impunătorului edificiu din inima ţării vor avea ocazia să cunoască, prin imagine şi culoare, tradiţiile din zonă legate de Sfintele Sărbători Pascale.

„Plugarul”, obicei din Veneţia de Sus şi „Împuşcatul cocoşului”, obicei din Apaţa.

Ritualul morţii şi al renaşterii vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii de fotografie, care cuprinde lucrări semnate de Marco Algasovschi şi fotografii din arhiva Serviciului Cultură Tradiţională a Centrului Cultural „Reduta” din Braşov. Vernisajul expoziţiei va avea loc duminică, ora 13.00, la Castelul Bran”, informează într-un comunicat transmis de administraţia Castelului Bran.

În Parcul Regal al Castelului va fi reconstituit obiceiul „Plugarul „din Veneţia de Sus, sat din secolul al XIV-lea din Țara Făgăraşului, unde s-au păstrat multe din obiceiurile înaintaşilor. Hainele pe care le purtau sătenii de sărbători au atras întotdeauna atenţia prin frumuseţea lor: cătrinţe, ii lucrate în arnici şi fluturi, pieptare din miel cusute cu arnici.

„Plugarul” este un obicei de primăvară, un ritual al morţii şi renaşterii anuale a divinităţii vegetale. Rolul principal îl are flăcăul care a ieşit primul la arat în acel an. Ceremonialul cuprinde mai multe secvenţe rituale: după alegerea plugarului urmează ca în prima zi de Paşte fetele să împletească legături din grâul vede cu care a doua zi plugarul „va fi gătit”. Serbarea plugarului începe cu ascunderea acestuia în incinta gospodăriei sale, urmată de căutarea lui.

După ce este găsit, va fi gătit cu grâul verde, apoi este urcat pe o grapă de lemn şi purtat spre râu de către ceilalţi feciori. Aici este scufundat cu grapă cu tot de patru ori în cele patru zări. Plugarul îi stropeşte apoi pe sătenii adunaţi pe malurile râului, dar mai ales pe tinerii care s-au căsătorit în acel an, cu scopul ca gospodăriile şi căsnicia lor să fie rodnice şi îmbelşugate.

„Împuşcatul cocoşului” este obicei tradiţional din comuna Apaţa, despre care se crede că se trage dintr-o legendă a locului din secolul al—XIV-lea. Aceasta spune că, în timpul unei invazii tătăreşti, populaţia s-a ascuns în cetate, iar invadatorii au pustiit localitatea.

Doar că, la retragere, au auzit un cântat de cocoş în cetate, locuitorii refugiaţi fiind astfel descoperiţi. În consecinţă, cetatea a fost asediată, iar supravieţuitorii au hotărât, drept pedeapsă, împuşcarea cocoşului care i-a trădat. Astăzi, participanţii la acest obicei sunt copiii, scopul sărbătorii fiind iniţierea tinerilor în tragerea la ţintă cu arbaleta, iar locul cocoşului viu este luat de unul desenat. În fiecare an în ziua de Paşte, după ieşirea de la biserică, întreaga comunitate participă la acest străvechi obicei.

În prima zi de Paşte, copiii care vor vizita Castelul Bran vor fi întâmpinaţi de un iepuraş care le va oferi tuturor surprize dulci, iar cei mai harnici şi talentaţi dintre ei vor fi invitaţi, în Sala Gotică, să încondeieze ouă, în fiecare zi, în perioada 28 aprilie-8 mai, se mai arată în comunicatul de presă. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org)