Oana Pellea a împlinit 55 de ani

0
20

 width=

Oana Pellea, fiica Domnicăi şi a lui Amza Pellea, s-a născut la 29 ianuarie 1962, în Bucureşti.

A absolvit, în 1984, Academia de Teatru şi Film, la clasa profesoarei Sanda Manu. În intervalul 1984-1987 a fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ, iar între 1987 şi 1999 a jucat la Teatrul Bulandra din Bucureşti.

În ceea ce priveşte activitatea filmografică, a lucrat cu regizori precum Alfonso Cuaron, Oliver Parker, Szabocz Hajdu, Alexandre Aja, Jean Christophe Pitof, Alexandru Tatos, Dan Piţa, Stere Gulea: „Faleze de nisip” (1983), „Acasă” (1984), „With Love, Rita” (1989), „Unde la soare e frig” (1991), „Nostradamus, Landlady” (1994), „Camera ascunsă” (2004), „Păcatele Evei” (2005), scrie site-ul www.teatrulmetropolis.ro.

În 2006, a jucat alături de Clive Owen şi Julianne Moore în producţia Universal Pictures „Children of Men”, regizată de Alfonso Cuarón, film nominalizat la trei premii Oscar.

În 2007, a fost distribuită în producţia britanică „I really hate my job”, în regia lui Oliver Parker, şi în 2008, în producţia americană „Fire and Ice”, în regia lui Pitof. În 2010, a jucat în producţia maghiaro-germană „Bibliotheque Pascal”, regizată de Szabolcz Hajdu.

Activitatea ei teatrală cuprinde peste 30 de roluri principale, colaborând cu regizori precum Liviu Ciulei, Silviu Purcărete, Tompa Gabor, Cătălina Buzoianu, Alexandru Darie, Mihai Măniuţiu etc. Dintre rolurile sale ca actriţă de teatru le amintim pe cele din: Gasparina din „Piaţeta”, de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete; Helena din „R.U.R.” de Karel Capek, regia Alexandru Darie; Helena din „Merlin” de Tancred Dorst, regia Cătălina Buzoianu; Helena din „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare, regia Liviu Ciulei; Maria din „Woyzeck”, de Georg Buchner, regia Tompa Gabor; Lucius din „Jules César” de W. Shakespeare, regia Alexandru Darie; Drussila din „Caligula” de A. Camus, regia Mihai Măniuţiu; Regina Gertrude din „Hamlet” de W. Shakespeare, regia Tompa Gabor; Regina din „Richard II” de William Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu; Veta din „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale; Ioana d’Arc din „Jeanne d’Arc : pieces du dossier”; bătrâna din „Scaunele” de Eugene Ionesco; Tutuca din „Mă tot duc”, scrie site-ul www.teatrulmetropolis.ro.

În 1994, i-a fost acordat Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din „Mephisto”, în regia lui Alexandru Darie. În 1996, în urma rolurilor Maşa din „Trei surori” de Cehov, Iulius din „Iulius Cezar” de Shakespeare, Maria din „Woyzeck” de Georg Büchner, a fost distinsă cu Premiul pentru cea mai bună actriţă, decernat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru.

În 2000, a obţinut Premiul pentru cariera internaţională remarcabilă, decernat de Fundaţia Culturală Română, precum şi Premiul Uniunii Teatrale din România pentru cea mai bună actriţă (rolul Catarina din „Îmblânzirea Scorpiei”, după Shakespeare, producţia lui Mihai Măniuţiu). În 2009 a obţinut, de asemenea, Marele Premiu al Festivalului Comediei Româneşti pentru cel mai bun spectacol, „Buzunarul cu pâine”, de Matei Vişniec, spectacol pe care l-a regizat şi l-a interpretat alături de Sandu Mihai Gruia.

În iunie 2009 a publicat, la Editura Humanitas, prima sa carte intitulată „Jurnal 2003-2009”.

În 2010, a primit Premiul Academiei Române, decernat pentru întreaga carieră artistică.

Tot în 2010, Oana Pellea revine pe scena Teatrului Bulandra cu rolul Tanti Roz din „Oscar şi Tanti Roz”, avându-l ca autor pe Eric-Emmanule Schmitt.

La 25 aprilie 2013, Oana Pellea a primit Premiul pentru cultură din partea publicaţiei „Forbes”, în cadrul Galei Forbes Woman — cele mai influente femei din România.

Oana Pellea a reprezentat România la mai multe festivaluri internaţionale de teatru, inclusiv la festivalul anual al Uniunii Teatrelor Europene, Festivalul Klang Bogen de la Viena, Festivalul Internaţional Francofon din Franţa şi Festivalul Americilor din Canada, potrivit cinemagia.ro.

În prezent, Oana Pellea poate fi văzută pe scena teatrelor Metropolis, Teatrul Foarte Mic, Arcub, Bulandra, în piese precum: „Mă tot duc”, de William Shakespeare (Teatrul Metropolis, Teatrul Foarte Mic), „Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice” de Paul Zindel, regia Mariana Cămărăşan (Teatrul Metropolis, Teatrul Nottara), „Idolul şi Ion Anapoda”, de G.M. Zamfirescu, regia Mariana Cămărăşan, Toma Dănilă (ArCuB), potrivit site-ului teatral.ro. (Text: Agerpres, Foto si video: tvr.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.