O zi la Parcul de Animale Sălbatice Ivo

Parcul de Animale Ivo-01

Mai mulţi turişti care au ales să petreacă 1 Mai în mijlocul naturii s-au bucurat de experienţe inedite în Parcul de Animale Sălbatice Ivo, din judeţul Harghita, unde au văzut animalele în mediul lor natural şi au admirat peisaje deosebit de frumoase.

Parcul de Animale Sălbatice Ivo, situate în apropierea comunei Zetea, se întinde pe o suprafaţă de aproape 400 de hectare îngrădite, iar aici trăiesc aproximativ 400 de exemplare de cerb carpatin, cerb lopătar, căprioare şi mufloni.

Cei care au venit vineri dimineaţă la parcul Ivo, au fost întâmpinaţi de Dezso, un porc mistreţ aflat într-un ţarc şi care le aduce întotdeauna oaspeţilor, „în dar”, smocuri de iarbă. Ghidul parcului, Nagy Eva, a explicat că aproape de fiecare dată când turiştii se apropie de locul în care trăieşte Dezso, acesta vine cu smocuri de iarbă în gură, pe care le lasă lângă gardul ţarcului, după care „îşi conduce” oaspeţii câţiva metri, până când aceştia se îndepărtează.

După această întâlnire inedită, turiştii au avut parte de o altă experienţă specială, putând admira de la mică distanţă o turmă de ciute carpatine. După ce au stat câteva momente, „pentru o şedinţă foto”, ciutele au plecat în pădure şi şi-au urmărit oaspeţii de la distanţă.

Singurele care s-au aflat permanent în preajma turiştilor şi le-au însoţit pe tot traseul parcurs în parc au fost Iuliska şi Manci, două ciute carpatine care au fost crescute de om şi care sunt  extrem de blânde şi prietenoase. Iuliska are un comportament adorabil, însoţeşte grupul de turişti, îşi face loc printre ei, „comunică” cu cei din jur şi doreşte să se afle în permanenţă în preajma ghidului, pe care-l percepe ca pe un şef de turmă, căruia ar vrea să-i ia locul.

Parcul de Animale Ivo-02

„Iuliska este foarte fiţoasă. De fapt, ea este asistenta mea personală, ne însoţeşte tot timpul când facem o plimbare aici, în parc. De fapt, ea rivalizează cu mine pentru că are un simţ foarte dezvoltat şi simte ce poziţie am în grup. Eu fiind ghidul, ştie că sunt şefa turmei şi vrea să fie ea şefa. De aceea mă terorizează mai tot timpul, mă apucă de haine, mă împinge. Dar, de fapt, ştie cine e şefa, dar trebuie să încerce din când în când, poate ajunge la această poziţie”, a explicat Nagy Eva. Iuliksca va fi, cu siguranţă, şi vedetă pe reţelele de socializare, întrucât majoritatea turiştilor au dorit să îşi facă „selfie” cu ea.

Traseul prin Parcul de Animale Sălbatice Ivo durează aproximativ două ore, timp în care, dacă au noroc, turiştii se pot întâlni sau pot admira de la distanţă cerbii lopătari, care nu trăiesc în libertate în zonă, cerbii carpatini, căprioarele, muflonii sau felurite păsări. „Avem cam 200-250 de exemplare de cerbi carpatini, ei fiind cei mai numeroşi, dar şi mufloni, cerbi lopătari, care în zonă nu se regăsesc în libertate, căprioare sau vreo 70 de mufloni. De asemenea, avem păsări de toate felurile. De exemplu, avem o barză neagră care vine înapoi în fiecare vară şi îşi face cuib aici. Am văzut-o în fiecare an până acum, sper să vină şi în acest an”, a explicat Nagy Eva.

Parcul de Animale Ivo-03

Turiştii au fost extrem de încântaţi de experienţa trăită şi au mărturisit că ştiau că vin într-un parc natural, dar nu se aşteptau să stea de vorbă cu animalele.

„Mă gândeam că va fi o vizită într-un parc de animale, dar nu că voi sta de vorbă cu ele, să le ating, să le simt, să comunic. Este senzaţional. Până acum am văzut din depărtare parcuri, rezervaţii, dar nu am avut ocazia să fiu atât de aproape de animale. Este o experienţă extraordinară şi pentru noi, adulţii, dar mă gândesc ce fericiţi sunt copiii care vin aici. Iar Iuliska, asistenta ghidului, este grozavă. Este cel mai bun agent de marketing, ne însoţeşte peste tot în parc”, a afirmat o turistă prezentă în parcul Ivo.

De altfel, membrii grupului le-au recomandat tuturor iubitorilor de natură să vină în judeţul Harghita, pentru a trăi o experienţă unică. „Este un loc inedit. În primul rând, pe lângă natură, vezi animale, interacţionezi cu ele, sunt aproape de tine, ai ocazia să intri în lumea lor, să le vezi obiceiurile, să le înţelegi comportamentul. Le recomand tuturor turiştilor din România să vină în Ivo Parc”, a spus un turist din Bucureşti.

Întâlnirea cu animalele depinde foarte mult de vreme, de momentul zilei ales pentru vizită dar şi de… noroc. Majoritatea celor care au venit în vizită mărturisesc că au trăit experienţe plăcute şi că au petrecut în natură momente minunate.

„Turiştii vin din toată ţara, dar avem şi foarte mulţi turişti şi din Ungaria. Nu avem un program fix, însă oricând putem intra în parc, important este să ne anunţe pentru că vizita se face exclusiv cu ajutorul ghidului”, a precizat Nagy Eva. Zona Ivo este una extrem de frumoasă, iar în trecut era preferată şi de dictatorul Nicolae Ceauşescu, care venea la vănătoare de urşi în pădurile din apropiere. (Text si foto: Agerpres)