O veche facilitate militară nucleară a devenit obiectiv turistic

0
20

china-816-nuclear-military-plant

O veche facilitate militară nucleară, care nu a fost folosită vreodată, din municipalitatea Chongqing, sud-vestul Chinei, a fost reamenajată pentru a putea fi vizitată de turişti, scrie UPI.com.

Facilitatea, cunoscută drept China 816 Nuclear Military Plant, este localizată în zona muntoasă din districtul Fuling şi a fost cândva o bază industrială pentru materiale nucleare rare. Facilitatea a fost concepută să reziste unui seism cu magnitudinea 8.

A fost construită pentru producerea plutoniului-239, însă guvernul a interzis ca facilitatea să devină operaţională în 1984 când construcţia era aproape gata.

”Baza nu a fost folosită vreodată şi nici nu au fost stocate materiale nucleare”, a declarat Yang Yan, administrator al facilităţii, pentru China Daily în septembrie. ”Nu trebuie ca vizitatorii să fie îngrijoraţi de radiaţii. Sunt în siguranţă înăuntru”, a adăugat Yang Yan.

După declasificarea sa în 2002, facilitatea include în prezent un sistem modern de iluminat şi sonorizare, centru de ştiinţe dedicat domeniului nuclear şi alte spaţii expoziţionale dedicate istoriei Chinei. Facilitatea se întinde pe 9.662 de metri pătraţi, în 18 cavităţi săpate în stâncă şi 130 de tuneluri.

Un tur complet durează trei ore, iar vizitatorii trebuie să urmeze îndeaproape ghidul pentru a nu se pierde. O mică parte a facilităţii a fost deschisă în 2010 cu prilejul sărbătorilor naţionale ale Chinei, însă acum doar o treime a facilităţii este deschisă publicului.

Construcţia bazei a început în 1966, în acest proces fiind implicaţi peste 60.000 de soldaţi, iar cel puţin 100 şi-au pierdut viaţa în timpul lucrărilor, încheie UPI.com. (Text: Agerpres, Foto: gochengdoo.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.