O treime dintre locuitorii marilor oraşe sunt interesaţi să cumpere, să vândă sau să închirieze o proprietate

 width=

O treime dintre locuitorii marilor oraşe din România sunt interesaţi să cumpere, vândă sau închirieze o proprietate, majoritatea preferând locuinţele nou-construite, în detrimentul celor vechi, conform unui studiu realizat de un portal imobiliar.

De remarcat este şi intrarea pieţei într-o etapă de maturizare, spun analiştii imobiliari. Cumpărătorii au tendinţa de aloca mai mult timp pentru găsirea unei proprietăţi. Pe de altă parte, printre semnele de maturizare a pieţei se numără diminuarea importanţei acordate factorului preţ în favoarea zonei sau apropierii de facilităţi, dar şi preferinţa sporită pentru locuinţele noi, în detrimentul celor vechi.

Studiul relevă o uşoară creştere a interesului pentru chirii şi o aşezare a cererii în ceea ce priveşte nevoia de cumpărare. Din totalul populaţiei cu o nevoie imobiliară, ponderea celor interesaţi să cumpere o locuinţă a scăzut uşor, de la 55,2% în 2015, la 53,7% în 2016. Conform studiului Imobiliare.ro, ponderea celor interesaţi să ia o proprietate în chirie a crescut de la 10,6% la 11,8%.

Pe de altă parte, cota celor care au nevoie să vândă a crescut de la 23,2%, la 25,1%. În 2016, proprietarii dornici să dea spre închiriere o locuinţă reprezentau 9,5% din piaţă, faţă de 11% în anul precedent.

‘Remarcăm creşterea interesului pentru achiziţia de locuinţe nou-construite, care a ajuns la finalul lui 2016 la o cotă de 46,1% din total. Spre comparaţie, ponderea celor interesaţi specific de apartamente vechi este de 12,7%, în vreme ce 41,2% dintre potenţialii clienţi ar fi dispuşi să cumpere orice tip de proprietate’, spune Daniel Crainic, director de marketing al portalului imobiliar.

În ceea ce priveşte timpul estimat pentru încheierea unei tranzacţii, se remarcă o tendinţă de relaxare a potenţialilor cumpărători, iar 47,4% dintre ei (faţă de 43,5% în 2015), se aşteaptă să-şi rezolve nevoia imobiliară într-un interval mai mare de şase luni.

Cota acelora care şi-au alocat un interval de trei până la şase luni pentru aceasta a crescut de la 13,1% la 25%. Prin contrast, ponderea clienţilor cu o nevoie imobiliară urgentă, pe care ar vrea să o îndeplinească în mai puţin de o lună, a scăzut de la 19,7% în 2015, la 12,2%. Nu în ultimul rând, cota celor care se aşteaptă să încheie o tranzacţie într-un interval de una până la trei luni de zile a scăzut de la 23,7% la 15,4%.

Dintre potenţialii cumpărători, 46,3% s-ar afla la achiziţia primei lor locuinţe, în creştere de la un nivel de 38,3% consemnat în 2015. Pe de altă parte, 39,8% dintre respondenţi (faţă de 40,7% în anul precedent) au deja o casă, dar îşi doresc una nouă. De remarcat este că numărul celor interesaţi de o achiziţie în scop investiţional (pentru închiriere) a scăzut semnificativ pe fondul instabilităţii legislative, de la o pondere de 21% în 2015, la 13,9% în 2016.

La capitolul criterii de selecţie a unei locuinţe, cercetarea derulată de Imobiliare.ro, în parteneriat cu Synaptic Intelligence, arată că în 2016, deşi preţul rămâne factorul cu cea mai mare greutate, acesta este luat în calcul de 70,5% dintre potenţialii cumpărători, în scădere de la 76,9%. Importanţa amplasamentului unei proprietăţi a crescut de la 53,7% la 59,8%. Pe locul al treilea în clasamentul priorităţilor se situează apropierea de utilităţi şi facilităţi (cu o cotă de 38,3%, în creştere de la 33,7%). (Text: Agerpres, Foto: imogo.ro)