O nouă fiţă: dispozitivul pentru „tras pe nas” ciocolată

chocolate-shooter

Maestrul ciocolatier belgian Dominique Persoone a creat, mai în glumă, mai în serios, un dispozitiv pentru prizat pudră de ciocolată cu care a dorit să impresioneze la o petrecere organizată de membrii formaţiei The Rolling Stones, la care a fost invitat în 2007.

Şapte ani mai târziu, aceste dispozitive inspirate din cele pentru prizat tutun par să devină noua fiţă în rândul tinerilor nonconformişti, iar ciocolatierul belgian a vândut deja peste 25.000 de astfel de instrumente, conform unui material publicat de Reuters.

Dominique Persoone, 46 de ani, originar din Bruges, a recunoscut că s-a inspirat după dispozitivul pentru prizat tabac al bunicului său. El şi-a numit invenţia „Chocolate Shooter” iar pentru doritorii de tras pe nas ceva inofensiv au apărut deja sortimente de pulbere de cacao amestecată cu mentă şi cu ghimbir sau zmeură.

Inventivului ciocolatier nu i-a fost uşor până a descoperit formula ideală de praf de ciocolată pentru prizat. În primele încercări a folosit chiar un amestec în care a introdus şi praf de ardei iute. „A fost o idee foarte proastă”, a recunoscut el, amuzat.

În schimb, „menta şi ghimbirul au darul de a te gâdila plăcut pe nas (…) Apoi aroma de mentă se risipeşte dar ciocolata ţi se urcă la cap”, a adăugat el.

Dispozitivele „Chocolate Shooter”, care se vând la preţul de 45 de euro bucata, au fost deja exportate în Rusia, India, Canada, Australia şi SUA. Pachetul conţine un avertisment împotriva trasului excesiv pe nas, însă Persoone insistă că nu există niciun risc pentru sănătate.

„Mentalitatea tuturor atunci când vine vorba de trasul pe nas este că nu este bine, că aşa se consumă droguri… Eu nu sunt un băiat rău care promovează consumul de droguri, chiar deloc… Dar viaţa poate deveni plictisitoare, aşa că hai să ne distrăm”, şi-a încheiat el pledoaria pentru un mod inedit de a te bucura de ciocolată.

Non-conformist şi mare amator de tatuaje, Persoone, care a colaborat cu bucătari celebri precum Heston Blumenthal (restaurantul The Fat Duck) sau Ferran şi Albert Adria (restaurantul El Bulli), nu este străin nici de inovaţiile culinare. Pe lângă ciocolata realizată după reţete clasice, el a mai inventat ciocolata cu şuncă şi ceapă, ciocolata cu scoici şi chiar ciocolata cu iarbă. (Text: Agerpres, Foto,video: thrillist.com)