O invenţie pe zi: TELEFONUL

Press Pictures: Copyright

Prima convorbire telefonică a avut loc la 10 martie 1876, când inventatorul Alexander Graham Bell îi cerea asistentului său, care se afla în altă cameră: „Domnule Watson, veniţi aici! Am nevoie de dumneavoastră”. Bell primise un brevet pentru invenţia sa cu doar trei zile înainte.
Alexander Graham Bell, născut la Edinburgh, în Scoţia, în anul 1847, era fiul lui Alexander Melville Bell, o personalitate de renume în pledoariile publice şi în corectarea limbajului.

Tânărul Bell a fost pregătit pentru a prelua afacerea familiei şi, încă de la o vârstă fragedă, a început să studieze şi să experimenteze puterea sunetului. În anul 1870, familia s-a mutat la Ontario, în Canada, iar, în 1871, Bell s-a dus la Boston, unde a pus în aplicare metoda propusă de tatăl său, prin care persoanele cu deficienţe auditive pot învăţa să vorbească.

Anul următor a devenit profesor de fiziologie vocală la Universitatea din Boston. În timpul liber, Bell a făcut o serie de experimente asupra undelor de sunet şi a fost convins că este posibil să se transmită o convorbire printr-un sistem de tipul telegrafului. A cerut ajutorul unui mecanic de renume, Thomas Watson.


În 1875, în timp ce cei doi lucrau la acest nou tip de telegraf, Bell a descoperit elementele de bază ale telefonului. A proiectat un dispozitiv pentru a transmite pe cale electrică vibraţiile sunetului, iar, în iunie 1875, şi-a testat invenţia. Nu a fost receptat nici un cuvânt inteligibil dar, la celălalt capăt al firului, se auzeau câteva sunete.

La 14 februarie 1876, a prezentat o aplicaţie pentru telefonul său. O lună mai târziu, la 7 martie, a primit brevetul care i-a recunoscut meritul de inventator al instrumentelor şi conceptului de telefon, iar la 10 martie, şi-a testat telefonul pentru prima dată la locuinţa sa din Boston.

În luna mai a aceluiaşi an, Bell şi-a demonstrat public invenţia la Academia Americană de Arte şi Știinţe din Boston, apoi la Expoziţia Centenară din Philadelphia. În luna octombrie şi-a testat telefonul la o distanţă de două mile, între Boston şi Cambridgeport.

În 1877, a înfiinţat Compania de Telefonie Bell, cu doi investitori, şi au avut loc primele aplicaţii ale telefonului. În câteva luni s-au depus sute de reclamaţii cu privire la legalitatea brevetului acordat. Curtea Supremă a Statelor Unite l-a susţinut în continuare pe Bell, iar compania sa telefonică s-a bucurat de monopol pe piaţă până la data expirării brevetului, în 1894.

Imediat după aceea, Alexander Graham Bell şi-a vândut compania unui grup de finanţişti. Aceasta a fost încorporată în Compania Americană de Telefon şi Telegraf şi s-a dezvoltat ulterior în cea mai mare corporaţie mondială.

Prima legătură telefonică dintre Chicago şi New York a fost realizată la 18 octombrie 1892.

Graham Bell a patentat 18 invenţii singur şi 12 în colaborare. A inventat, de asemenea, o metodă tehnică de prelucrare a limbajului pentru surzi. (Text: Agerpres, Foto:  homofaber.com)