O invenţie pe zi: SCAUNUL PENTRU STOMATOLOGIE

scaun-stomatologic

Multor pacienţi le este frică de vizita la medicul dentist şi evită să treacă pe la cabinetul de stomatologie chiar şi pentru tratamentele cele mai simple sau pentru controlul periodic. În urma unor studii psihologice, s-a ajuns la concluzia că aceştia se tem cel mai mult atunci când sunt invitaţi să ia loc pe scaunul stomatologic.

Gura se usucă, mâinile devin umede, gândurile despre ce va urma se înmulţesc, apare dorinţa ca totul să se fi terminat deja.





Puţini ştiu, însă, că instrumentul care face obiectul „chinului” lor a fost inventat în 1848, de americanul Milton Waldo Hanchett din Syracuse, New York. Primul scaun de dentist era foarte asemănător cu cele folosite în cabinete astăzi: era dotat cu o pernă confortabilă, cu o măsuţă de faianţă pentru instrumente, cu chiuvetă şi cu un bec foarte puternic deasupra, care să permită o bună vizualizare. Scaunul lui M. W. Hanchett nu era dotat cu freză electrică, aceasta fiind inventată după 27 de ani, în 1875, de către George Green.

În timp, scaunele stomatologice au evoluat, la fel ca şi instrumentele de specialitate. Scaunele stomatologice moderne sunt prevăzute cu aspirator pentru îndepărtarea salivei şi a resturilor din timpul lucrului cu freza dentară, rabatare completă – astfel încât pacientul stă într-o poziţie confortabilă – pulverizator cu apă pentru curăţare, uscător rapid, lampă cu ultrasunete pentru îndepărtarea tartrului sau albirea substanţelor aplicate pe dinte, ba chiar şi gaz anestezic pentru copii, care le conferă celor mici o stare de bună dispoziţie. În unele cabinete moderne există şi scaune stomatologice pentru copii prevăzute cu un ecran pe care rulează desene animate.  (Text: Agerpres, Foto: westdental.ro)