O invenţie pe zi: ŞAMPANIA

sampanie

La 4 august 1693, francezul Dom Perignon a inventat şampania. „Vino repede, am degustat o aromă de vis!”, au fost cuvintele monahului Dom Perignon când a degustat prima oară spuma produsă de băutura care mai târziu a primit numele de Champagne, de la regiunea cu acelaşi nume din nordul Franţei.

În timpurile medievale, vinul era considerat o băutură binecuvântată, iar cei care se ocupau de podgorii erau călugării. Inventarea procedeului de fabricare a şampaniei este atribuit unui călugăr pe nume Dom Perignon de la o abaţie benedictină din regiunea Champagne, renumită pentru podgoriile sale. Pierre Perignon s-a născut în 1640, fiul unui mic funcţionar din orăşelul Saint-Menehould. Adolescent fiind, a intrat în ordinul benedictin la Abaţia Saint-Vannes din Verdun. Pe când avea 28 de ani, a fost numit pivnicer la Abaţia din Hautvillers. Deşi se pare că atestări ale existenţei şampaniei au existat cu mult înainte de secolul al XVII-lea, Perigon, viticultor remarcabil, rămâne un deschizător de drumuri.

Fermentaţia naturală a vinului începea toamna, vinul reţinând o porţiune din zahărul strugurilor. Pe timpul anotimpului friguros fermentaţia era întreruptă pentru a reîncepe odată cu încălzirea vremii, primăvara. Cum însă vinul era depozitat în butoaie de mari dimensiuni, efervescenţa naturală a băuturii nu se păstra.




Prima şampanie a fost preparată primăvara, prin metoda refermentării câtorva vinuri pe care le-a depozitat în sticle astfel în aşa fel încât vinul să devină o băutură spumoasă. În acea perioadă procesul de fermentare a băuturii în sticlă dădea spuma şi efervescenţa vinului, ceea ce crea unele probleme celor ce-l preparau. Dacă vremea era mai caldă primăvara, spuma fermentată care stagna era agitată şi astfel începea producerea de dioxid de carbon. Sticlele erau închise etanş cu un dop de plută ca să nu explodeze şi să producă o reacţie în lanţ.

Sticlele nu se aşezau niciodată foarte aproape una de cealaltă pentru că fiind sub presiune s-ar fi ciocnit şi s-ar fi spart la prima atingere iar producţia din anul respectiv ar fi fost sortită eşecului.

Dom Perignon este astăzi o marcă de lux a renumitului producător de şampanie Moët et Chandon. (Text: Agerpres, Foto: thelistlove.com)