O invenţie pe zi: PANTOFII CU TOC

pantofi_rosii

Europenii din Epoca Medievală au purtat pantofi tip saboţi cu talpă de lemn, aceştia fiind de fapt predecesorii pantofilor cu toc. Elizabeth Semmelhack, custodele Muzeului „Bata Shoe”, a urmărit pantofii cu toc până la călăreţii persani din Orientul Apropiat, care au folosit acest tip de pantofi pentru funcţionalitate, deoarece îi ajutau să îşi ţină picioarele în etrieri.

Semmelhack a afirmat că această încălţăminte este inspirată dintr-un bol de ceramica din secolul al IX-lea descoperit în Persia.


S-a sugerat de câteva ori că pantofii cu toc au fost răspunsul la problema călăreţilor de a nu le aluneca picioarele din etrieri în timpul mersului. „Tocul de călăreţ”, cu o înălţime de aproximativ 3,8 cm, a apărut în Europa în jurul anului 1600.

pantofi-toc-mic

Muchia a fost înclinată în faţă pentru a aduce un plus de aderenţă pe etrieri, iar marginea posterioară a fost înclinată în faţă pentru a preveni agăţarea tocului în pietre sau tufişuri. Aceste detalii sunt evidente şi în zilele noastre, în special la cizmele de cowboy.

În timpul secolului al XVI-lea, regalităţile europene au început să poarte pantofi cu toc pentru a le face mai înalte, regalităţi precum Catherina de Medici sau Maria I a Angliei, iar până în anul 1580 şi bărbaţii au început să poarte pantofi cu toc, considerând că o persoană cu autoritate sau bogată este o persoana mai „stabilă pe tocuri”.

pantofi-toc-inalt

După cel de-al Doilea Război Mondial pantofii cu toc au coborât şi au urcat de câteva ori pe scara modei, cea mai importantă perioadă fiind sfârşitul anilor ’90, când au predominat pantofii cu toc jos sau chiar cei plaţi. Pantofii cu tocuri joase au fost preferaţi la sfârşitul anilor ’60 şi la începutul anilor ’70, dar pantofii cu toc înalt au reapărut la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90.

Forma tocului s-a schimbat şi aceasta de la bloc (anii ’70) la conic (anii ’90) şi stilet (anii ’50, începutul anilor ’60, anii ’80 şi după 2000).





În zilele noastre, pantofii cu toc sunt foarte purtaţi, cu înălţimi ce variază de la toc bloc la toc stilet sau ascuţit (10 cm sau mai mult). Pantofii cu tocuri extrem de înalte, precum cei cu tocuri mai înalte de 13 cm, sunt de obicei purtaţi din motive estetice şi nu sunt consideraţi practici. (Text: Agerpres, Foto: vivia.ro, incaltamintedame.allshops.ro, korina.ro)