O invenţie pe zi: OCHELARII

ochelari

Ochelarii reprezintă un dispozitiv format dintr-o pereche de lentile transparente prinse într-o montură care permite ţinerea lor în faţa ochilor.

Aceştia pot fi medicali, cu scopul de a compensa un defect de vedere (miopie, hipermetropie, astigmatism etc.) sau de protecţie, cu scopul de a apăra ochii de radiaţii dăunătoare, de praf.

Încă din timpuri străvechi s-au căutat diverse mijloace de a remedia tulburările de vedere.


În secolul al XI-lea a fost inventată lupa, iar la finele secolului al XIII-lea, fizicianul florentin Salvino Degli Armati (1245-1317) punea la punct două sticle care aveau un anumit stadiu de grosime şi curbură făcute în aşa fel încât să mărească obiectele. Acestuia i se atribuie inventarea ochelarilor în 1280.

Sticlele concave pentru miopie au apărut la finele secolului al XV-lea, în timp ce braţele ataşate ramelor au fost inventate abia în 1746.

Evoluţia ochelarilor a cunoscut de-a lungul timpului schimbări semnificative atât ca mărime, cât şi ca design. Dacă la început erau incomozi şi inestetici, în prezent ei sunt adevărate accesorii moderne, branduri celebre fabricând rame pentru ochelari de vedere sau ochelari de soare. În ultima vreme, tot mai multe persoane, din motive estetice, înlocuiesc ochelarii de vedere cu lentile de contact. (Text: Agerpres, Foto: eveoptic.ro)