Naiul este, ca şi harpa, unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale: s-a „născut” acum 6.000 de ani.
Naiul este confecţionat din lemn de soc, nuc, de unii meşteri – de salcâm, prun. Tuburile sunt lipite unul lângă altul într-o linie semiovală, iar partea de jos a acestor tuburi este acoperită din trei părţi cu o şipcă de lemn nu rareori ornamentată prin crestare sau pirogravură. Naiul românesc este înrudit cu cel din Europa, Asia, Africa şi America de Sud.
În România, unde existenţa naiului a fost atestată în secolul al XVII-lea, a existat şi există o şcoală de mare prestigiu în lume (Fănică Luca). Conform surselor istorice, naiul aproape a dispărut la începutul secolului XX. A fost readus în orchestrele de muzică populară în a doua jumătate a secolului de meşteri locali de instrumente populare atât în Basarabia, cât şi din România.
Cel mai cunoscut naist român este Gheorghe Zamfir, care a dat noi valenţe stilului şi interpretării tradiţionale. Iniţial, el şi-a dedicat cariera acordeonului, dar şi-a modificat drumul, înclinând către nai. Pasiunea lui pentru revigorarea sunetului muzical l-a determinat să aprofundeze studiul unor noi posibilităţi de creaţie la nai.
Astfel, tradiţionalul nai de 20 de tuburi a devenit pe rând unul cu 22, apoi cu 25, 28 şi, în final cu 30 de tuburi. Caracterul oarecum strident de până atunci al acestui instrument a fost atenuat şi datorită sunetelor ajustate pentru un registru mai coborât, astfel încât a reuşit să acopere o arie mult mai mare de repertorii. În consecinţă, se pot cânta la nai doine, cântece de leagăn, bocete şi chiar se pot reda unele inflexiuni ale vocii umane.
Ca estet al muzicii, Zamfir a ales lemnul de bambus pentru a fabrica tuburile. Apoi le acordează introducând câteva picături de miere de albine înăuntrul lor.
Iată câteva repere importante în istoria naiului. În 1777 se menţionează în „Histoire de la Moldavie et de la Valachie” (M.Carra) naiul cu 8 găuri. În 1781, austriacul Franz Joseph Sulzer menţionează naiul cu 20 de tuburi. În 1832, naistul de la capela regală din München, Theobuld Böhm, construieşte un nai din metal. (Text:Agerpres, Foto: cadouriartizanat.com, Video: youtube.com)