O invenţie pe zi: NAILONUL

nailonNailonul este un material format dintr-un grup de fibre textile din polimeri sintetici, cunoscuţi sub numele de poliamide. Acest material este primul polimer sintetic cu succes comercial datorită calităţilor sale: ieftin, uşor, fin şi tare.

Cuvântul „nailon” provine din englezescul „nylon”. Originea acestui cuvânt are mai multe etimologii. Unii susţin că „nylon” provine de la „NY” (New York) şi „LON” (London), alţii spun că provine de la iniţialele soţiilor celor cinci chimişti inventatori, aceasta fiind şi cea mai plauzibilă variantă. În mai multe dicţionare apare varianta că este un acronim format din iniţialele prenumelor soţiilor chimiştilor de la DuPont de Nemours care au colaborat la inventarea materialului: Nancy, Yvonne, Louella, Olivia şi Nina.

Pe 28 februarie 1935, Wallace Carothers împreună cu o echipă de chimişti-cercetători din cadrul companiei DuPont au produs pentru prima dată nailonul. Carothers era liderul de echipă de la Staţia Experimentală DuPont ce se ocupa cu cercetările în chimia organică, în special polimeri.

Bill Pittendreigh de la DuPont, alte corporaţii şi cercetători individuali au lucrat intens în primele luni ale celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a găsi o cale de a înlocui mătasea asiatică şi cânepa din paraşute cu nailon. S-a mai folosit pentru a fabrica roţi de cauciuc, corturi, frânghii, pelerine şi alte obiecte militare. După război, din pricina crizei de mătase şi nailon, s-a folosit materialul de la paraşutele din nailon pentru a se croi rochii.

În muzică, firele de nailon s-au folosit ca şi coarde pentru chitară. Olga Coelho a fost cea care a încercat pentru prima dată coardele de nailon pe scena din New York în anul 1944.Nailonul este un material care se foloseşte în multe domenii printre care şi în modă. (Text: Agerpres, Foto: mundodeplasticos.blogspot.com)