O invenţie pe zi: MAIONEZA

maioneza

Maioneza (din fr. mayonnaise) este un sos gros, preparat din gălbenuş de ou crud frecat cu ulei şi condimentat cu lămâie, muştar etc. Se consumă rece ca sos sau poate fi folosit în diferite reţete culinare. Se pare că bucătarul ducelui de Richelieu a inventat maioneza în anul 1756.

Totul s-a datorat însă unei întâmplări. În timpul bătăliei de la Mahon, din Insula Menorca, dintre englezi şi francezi, din cauza lipsei de alimente, bucătarul s-a gândit să amestece ouă împreună cu ulei fără a mai adăuga alte condimente. Acest sos a fost servit la o petrecere oferită de ducele de Richelieu. De aici reţeta maionezei a fost adusă în Franţa, apoi s-a răspândit şi în alte regiuni.


Originea denumirii de maioneză nu se cunoaşte exact, dar unii consideră că la bază ar fi chiar „Mahon„. În 1905, Richard Hellman a fost primul care a vândut, la magazinul său „New York Deli Hellman”, maioneză gata preparată, reţeta aparţinând soţiei sale. În 1912, Hellman a avut ideea de a pune maioneza în sticle pentru a fi mai uşor de comercializat. Produsul s-a bucurat imediat de succes, iar în zilele noastre „Best Foods” deţine drepturile pentru acesta.

După câţiva ani, „Kraft Foods” a intuit potenţialul maionezei pe piaţă şi a introdus, în 1933, propria marcă, produsul bucurându-se, de asemenea, de un succes rapid. Tot „Kraft Foods” a lansat, în 1984, maioneza cu conţinut scăzut de calorii, iar în 1990 – o maioneză fără grăsimi. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org)