O invenţie pe zi: JOCURILE DE NOROC

jocuri-de-noroc

Jocurile de noroc există de secole. În timp ce originea exactă ale multora dintre jocuri de cazino de astăzi sunt necunoscute, se ştie că jocul de noroc cel mai popular şi profitabil a fost inventat în Statele Unite. Acesta este Slots (păcănele) şi a fost inventat în 1887 de Charles Fey, în San Francisco.
Înainte de invenţia lui Fey, existau alte jocuri care funcţionau cu monede. Cele mai multe dintre astea au fost maşinile de poker care au permis jucătorului să câştige un trabuc sau o băutură gratuit atunci când le ieşea o combinaţie câştigătoare. Deoarece câştigătorii au fost plătiţi într-un fel de marfă, numele „trade simulator” a fost anexat la aceste tipuri de aparate.


Aparatul lui Fey era diferit de celelalte aparate prin faptul că maşina lui a fost primul aparat care plătea jucătorul în bani (monede). Aparatul lui funcţiona pe trei roţi şi fiecare rolă avea zece simboluri imprimate pe ea. Simbolurile au fost potcoavă, cazma, diamant, inimă şi clopoţel. Dacă îţi ieşea o combinaţie de trei clopoţei câştigai premiul cel mare. Această maşina a devenit cunoscută sub numele de „Bell” adică aparatul cu clopote.

Potrivit cărţii „Slot Machine Mania”, a apărut un articol în San Francisco Chronicle, în 15 aprilie 1887, în care scria că un grup de proprietari de saloane şi restaurante s-au adunat pentru a viziona noua invenţie a lui Fey adică maşina de slot Libery Bell. Maşinăria se activa atunci când un jucător introducea o monedă şi trăgea de mânerul (braţul) acesteia pentru a pune în mişcare rolele. Proprietarii au fost impresionaţi şi toţi cei prezenţi au prezis că aparatul va fi un succes.

Aparatele care urmau să fie inventate se bazau pe maşina cu trei roţi inventată de Charles Fey. Din nefericire pentru Fey, legile de atunci nu protejau jocurile de noroc. Din această cauză, Fey nu şi-a vândut maşinile, în schimb le-a pus în saloane de jocuri de noroc şi primea 50% din câştiguri. (Text: Agerpres, Foto: antique-dolls-toys.com)