O invenţie pe zi: Cutia de conserve

cutii-conserve

Negustorul britanic Peter Durand a produs un adevărat impact în industria alimentară prin inventarea cutiei de conserve, în 1810. În 1813, John Hall şi Bryan Dorkin au deschis prima fabrică comercială de conservare a alimentelor în Anglia.

În 1846, Henry Evans a inventat un dispozitiv care poate produce 60 de cutii de conserve pe oră.

Primele cutii erau atât de groase încât nu puteau fi desfăcute decât cu ciocanul. Pe măsură ce au fost făcute mai subţiri, a fost posibilă crearea unor aparate de desfacere mai simple. În 1858, Ezra Warner din Waterbury, Connecticut, a brevetat primul desfăcător, care a fost folosit de soldaţii americani în timpul Războiului Civil. În 1866, J. Osterhoudt a brevetat desfăcătorul cu cheiţă, pe care îl întâlnim şi astăzi la unele conserve de peşte.

Inventatorul desfăcătorului de uz casnic a fost William Lyman, care a patentat modelul în 1870. Compania Star Can Company din San Francisco a îmbunătăţit modelul lui William Lyman în 1925, adăugând o lamă dinţată. Varianta electrică a aceluiaşi tip de desfăcător a fost vândută pentru prima dată în decembrie 1931.

La 24 ianuarie 1935, compania Kruger Brewing Company din Richmond a scos spre vânzare prima cutie de bere.(Text: Agerpres, Foto: joulin.com)