Înotaţi în deplină siguranţă! – este mesajul pe care îl transmitea Roland Heyndrickx, inventatorul colacului de salvare, tuturor acelora care se avântau în larg pe mare.
Cu ajutorul acestui mic obiect care ar trebui să existe pe toate plajele însorite, poţi trece de momentul de panică atunci când te-ai îndepărtat prea mult de ţărm.
Colacii de salvare din dotarea unei nave sunt de formă circulară cu diametrul interior cuprins între 40 şi 45 cm iar diametrul exterior cuprins între 65 şi 75 cm. Greutatea unui colac este de aproximativ 6-6,5 kg. Se confecţionează din materiale cu flotabilitate mare (iniţial erau confecţionaţi din plută naturală). Sunt acoperiţi cu tendă vopsită în culori stridente (portocaliu-reflectorizant) iar pe margine au o saulă prinsă în patru puncte denumită „ţin’te bine”. Flotabilitatea unui colac de salvare trebuie să menţină la suprafaţă maximum 4 naufragiaţi. Colacii de salvare se repartizează în mod egal în ambele borduri ale navei, în locuri uşor accesibile pe orice vreme.
Este interzisă fixarea lor printr-un dispozitiv de fixare permanentă, ci trebuie amplasaţi pe suporturi metalice de unde să poată fi scoşi uşor cu mâna şi aruncaţi la apă în caz de nevoie. Trebuie dotaţi cu o saulă plutitoare lungă de aproximativ 30m în vederea recuperării naufragiatului după ce acesta s-a agăţat de colac.
Colacul de salvare este format dintr-un tub în vid, care în interiorul său, are o anvelopă gonflabilă, ce face legătura cu o capsulă cu gaz. El este prevăzut cu două mici frânghii care atunci când sunt trase, un percutor eliberează gazul în anvelopă şi colacul se umflă. Simplu şi foarte uşor de manevrat acest ingenios obiect te poate salva de la un eventual înec.
Cu timpul au apărut şi modele de colac de salvare pentru agrement, destinate mai ales copiilor, pentru joaca în apă, la mare, în siguranţă. Acestea au diverse forme şi mărimi, fiind colorate sau imprimate cu desene inspirate din desenele animate. (Text: Agerpres, Foto: primm.ro)