O invenţie pe zi: CIOCOLATA

ciocolata-sortimente

Originile ciocolatei încep în anul 1500 î.Hr., când indienii Olmec au fost primii care au crescut boabe de cacao ca pe o cultură internă. În perioada 250-900, consumul de boabe de cacao a fost limitat la elita societăţii Maya, sub formă de băutură de cacao, neîndulcită, făcută din boabe. Mayasii au migrat în regiunile nordice ale Amercii de Sud şi au înfiinţat plantaţii de cacao cunoscute in Yucatan.

Mai târziu, în secolul al XIV-lea, băutura a devenit populară în rândul claselor superioare ale aztecilor, ei fiind primii care au impozitat boabele de cacao. Aztecii au numit-o „xocalatl” în sensul lichid amar cald. În 1502, Cristofor Columb a întâmpinat o canoe mare care transporta boabe de cacao de către mayaşi spre Guanaja. iar în 1519, exploratorul spaniol Hernando Cortez a consemnat utilizarea de cacao la curtea împăratului Montezuma.

Călugării Dominicani au luat o delegaţie de nobili din Kekchi Maya, în 1544, pentru o vizită la prinţul Philip al Spaniei. Mayaşii au adus borcane cu cacao bătută şi amestecată gata de băut drept cadou. Spania şi Portugalia nu au exportat băutura în restul Europei aproape un secol. În secolul al XVI-lea, spaniolii au început să adauge trestie de zahăr şi arome cum ar fi vanilia la băuturile lor cu cacao dulce.

În 1570, cacaoa a câştigat popularitate fiind folosită ca medicament şi afrodisiac, iar în 1585 au început să sosească primele transporturi de boabe de cacao în Sevilla, de la Vera Cruz, Mexic. Primul magazin de ciocolată a fost deschis la Londra, în 1657, de către un francez. Magazinul a fost numit Coffee Mill. La un preţ între 10 şi 15 şilingi pe kilogram, ciocolata a fost considerată o băutură pentru clasă de elită.


În 1674, consumul de ciocolată solidă a fost introdus sub formă de rulouri şi prăjitură. Ciocolata a fost introdusă în SUA în 1765, atunci când John Hanan, un irlandez care producea ciocolată, a importat boabe de cacao din India de Vest în Dorchester, Massachusetts, pentru a le rafina cu ajutorul americanului dr. James Baker. Împreună au construit o fabrică de ciocolată şi din 1780 a luat naştere faimoasa ciocolată Baker.

Dr. Joseph Fry din Bristol, Anglia, a inventat, în 1795, un motor cu aburi pentru şlefuirea boabelor de cacao, o invenţie care a dus la producerea de ciocolată pe scară mare în fabrică. În 1800, Antoine Brutus Menier a construit prima unitate de producţie pentru industria ciocolatei, iar în 1819, Louis Callier a deschis prima fabrică de ciocolată elveţiană.

O formă solidă de ciocolată a fost dezvoltată în 1830 de Joseph Fry & Sons, un producător britanic. Ceva mai târziu, în 1847, Joseph Fry & Sons a descoperit o modalitate de a amesteca o parte din untul de cacao înapoi în ciocolată şi a adăugat zahăr, creând o pastă care putea fi modelată. Rezultatul a fost primul baton de ciocolată modern.
În 1849, Joseph Fry & Sons si Cadbury Brothers s-au afişat cu bomboanele de ciocolată la o expoziţie din Bingley Hall, Birmingham, Anglia. La expoziţia prinţului Albert din Londra, în 1851, a fost prima dată când americanii au introdus bomboanele de ciocolată, crema de ciocolată şi caramelele. În 1861 Richard Cadbury a creat prima cutie de bomboane de ciocolată în formă de inimă pentru Ziua îndrăgostiţilor. Şapte ani mai târziu, în 1868, John Cadbury comercializează în masă primele cutii de bomboane de ciocolată.

Daniel Peter din Vervey, Elveţia, a experimentat opt ani înainte să inventeze, în 1876, un mijloc de a face ciocolata cu lapte. În 1879 Daniel Peter şi Henry Nestle s-au unit şi au format compania Nestle.

Prima reţetă cunoscută publicată pentru prăjiturile cu ciocolată a apărut în catalogul Sears Roebuck, în 1897. În 1913, Jules Sechaud de la Montreux a introdus o maşină pentru fabricarea bomboanelor de ciocolată umplute. (Text: Agerpres, Foto: metropotam.ro)