O invenţie pe zi: CAPSATORUL

capsator

Capsatorul este un dispozitiv de birou folosit pentru prinderea foilor de hârtie cu ajutorul capselor. Capsele sunt nişte sârme scurte, aflate într-un compartiment special din capsator.

Atunci când capsatorul este acţionat, o capsă se desprinde şi străpunge foile, iar placa de metal cu caneluri speciale de la baza capsatorului îndoaie capsa spre interior, aceasta prinzând foile una de alta.

Primul capsator cunoscut vreodată a apărut în secolul al XVIII-lea şi a fost fabricat special pentru regele Ludovic al XV-lea. În ceea ce priveşte capsele, acestea erau inscripţionate cu însemnele Curţii regale.

Utilizarea tot mai frecventă a hârtiei în secolul al XIX-lea a determinat şi o cerere pentru o prindere eficientă a foilor. În 1866, George McGill a creat o prinzătoare de foi de hârtie flexibilă, din alamă, precursorul capsei moderne. În anul 1867 îşi brevetează şi o presă pentru a introduce prinzătoarea în foile de hârtie. El şi-a prezentat invenţiile la Expoziţia Centennial din Philadelphia în anul 1876 şi a continuat să lucreze la perfecţionarea acestor dispozitive pe parcursul anilor 1880.


Henry R. Heyl a inventat în anul 1877 un dispozitiv ce străpungea hârtia şi prindea capsa la final, ambele într-o singură etapă. De aceea Heyl este considerat „părintele” capsatorului modern. Pe 18 februarie 1879, George McGill patentează dispozitivul „McGill Single-Stroke Staple Press”, primul capsator comercial de succes. Acest aparat cântărea peste 2,5 kg, era încărcat cu o singură bucată de sârmă şi era capabil să străpungă mai multe foi de hârtie deodată.

În anul 1941 a apărut tipul de capsator care este utilizat cel mai frecvent şi în zilele noastre. În afară de capsatoarele folosite pentru a prinde hârtiile una de alta, există capsatoare care pot prinde foile de hârtie de lemn sau de panouri de lemn. Există, de asemenea, capsatoare chirurgicale folosite la prinderea ţesutului cu ajutorul unor capse chirurgicale. (Text: Agerpres, Foto: gopixpic.com)