La 30 noiembrie 1858, americanul John Landis Mason a patentat borcanul cu filet, cunoscut sub numele de “Borcanul Mason”.
Studii asupra modului în care pot fi păstrate alimente pentru mai mult timp fără a se strica datează încă din anul 1810. Napoleon Bonaparte a adresat un apel cercetătorilor pentru a găsi o metodă pentru ca trupele lui să păstreze mâncarea. Dar metoda păstrării în borcane din sticlă nu a apărut decât în 1858, atunci când John Landis Mason a patentat borcanul cu filet (ghivent).
Americanul de origine scoţiană de numai 26 de ani a creat borcanul din sticlă groasă, cu o deschizătură care era sigilată printr-un capac din zinc şi care putea fi refolosit de nenumărate ori. Astfel, alimentele erau păstrate pentru mult timp.
Metoda a fost rapid adoptată de foarte multă lume, care a realizat potenţialul acestei invenţii. Chiar şi astăzi, deşi au apărut tot felul de metode de păstrare a alimentelor, “Borcanul Mason” este foarte popular. (Text: Agerpres, Foto: creativebag.com)