O farfurie de quinoa pe zi poate prelungi viaţa

quinoaAliment devenit foarte popular în ultimii ani, quinoa, numit uneori orezul incaşilor, poate prelungi viaţa dacă se consumă câte o farfurie pe zi – este concluzia unui studiu realizat la Universitatea Harvard. Contrar a ceea ce se crede în mod obişnuit, quinoa nu se numără printre cereale, ci este o plantă din familia chenopodiaceelor, la fel ca spanacul şi sfecla.

Componentă ideală în salate, quinoa este cunoscută pentru numeroasele sale virtuţi, îndeosebi pentru conţinutul ridicat de fibre şi proteine.

Cercetători de la Şcoala de sănătate publică a Universităţii Harvard au descoperit că riscul de deces prematur se reduce cu 17% dacă se consumă zilnic o farfurie de quinoa. Acest efect s-a confirmat indiferent de vârsta celor 367.000 de participanţi la cercetare, de activitatea lor sportivă sau de fumat.

Boabele întregi, ca şi grâul şi ovăzul, sunt bogate în fibre, minerale şi antioxidanţi. „Studiul nostru arată că, prin consumul de boabe întregi, se reduce riscul de mortalitate legat de boli cronice cum ar fi cancerul, maladiile cardiace, diabet şi boli respiratorii”, afirmă dr Lu Qi.

Boabele de quinoa sunt sfere mici, galbene şi turtite, având între 1,5 şi 2 milimetri diametru. Era un aliment de bază al vechilor incaşi, care o numeau „cereala-mamă”. Quinoa este încadrată în categoria superalimentelor, alături de seminţele de in, germeni, mei, aloe vera, orz verde, pătrunjel, alge marine, floarea-soarelui. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/CookingQuinoa)