Nutrienţi esenţiali pentru fumători

fumatoare

Este cunoscut faptul că tutunul conţine peste o mie de compuşi chimici, iar fumul rezultat din arderea ţigaretelor conţine peste 4.000 de compuşi, dintre care 60 sunt cancerigeni, susţine nutriţionistul Lygia Alexandrescu, ea subliniind că un element esenţial în dieta fumătorului trebuie să fie antioxidanţii – vitamina C şi vitamina E.

„Consecinţele fumatului asupra sănătăţii femeii pot fi extrem de grave: cancerul pulmonar, cancerul de esofag, faringe, laringe, cancerul bucal, cancerul de sân, cancerul uterin, dezechilibre hormonale, amenoree, dismenoree, osteoporoză, malformaţii congenitale. (…) S-a demonstrat clinic faptul că majoritatea populaţiei fumătoare consumă alimente care conţin prea puţină vitamina E şi B6, iar în mod special femeile care fumează nu au un aport suficient de acid folic, fier, calciu şi zinc şi de aceea este foarte important ca în dieta femeii care fumează să se regăsească aceste substanţe protectoare, fie sub formă de alimente, fie sub formă de suplimente”, a afirmat nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, un element esenţial în dieta zilnică a fumătorului trebuie să fie antioxidanţii: vitaminele C şi E.
„Până nu demult s-a considerat că şi beta-carotenul este benefic fumătorilor, însă studiile clinice recente arată că de fapt acesta este dăunător pentru sănătatea acestei categorii de populaţie. Aşadar, antioxidanţii au rol protector în ceea ce priveşte apariţia şi evoluţia cancerelor, bolilor coronariene, cataractei sau a disfuncţiilor cognitive. Anumite componente ale ţigării favorizează oxidarea celulară, apariţia stresului oxidativ şi implicit a radicalilor liberi care produc efectiv atacul la nivel celular şi apariţia bolilor (în special a cancerului)”, a declarat Alexandrescu.

Ea a susţinut că vitamina C este recomandabil să fie suplimentată pentru fumători, deoarece se consideră că nicotina inhibă absorbţia vitaminei C.

„Nicotina creşte de fapt viteza metabolică şi deci şi procesele prin care vitamina C este metabolizată. Persoanelor care fumează li se recomandă aşadar o suplimentare a vitaminei C de 300 mg/zi”, a spus nutriţionistul.

În opinia sa, din alimente sau din suplimente, persoanele care fumează trebuie să îşi asigure aportul de vitaminele C, E, B1, B2, B5, B6, picolinat de zinc şi coenzima Q10. De asemenea, suplimentele de tipul Ginkgo Biloba sunt foarte eficiente. (Text: Agerpres, Foto: tips.pk)