Nu tot ce scrie pe vitrine este adevărat

Produse gratis, preţ special, reducere extraordinară şi multe alte mesaje de acest gen menite să ia ochii şi minţile consumatorilor  şi să-i determine să cumpere tot felul de produse. Iar adevărul din spatele acestor practici? Un pic de atenţie ar putea să ne ajute să luăm decizii care s-ar putea dovedi mai putin costisitoare pentru noi.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a realizat în cadrul „ Campaniei Naţionale împotriva Practicilor Comerciale Incorecte pe piaţa din România” o mică analiză a ceea ce se mai întâmplă prin hipermarketuri şi farmacii în privinţa modului de promovare a produselor si de indicare a preţurilor.

Pentru a vă feri de eventualele practici comerciale incorecte, APC Romania vă sfătuieşte să nu vă lăsaţi atraşi cu uşurinţă în capcana reducerilor, promoţiilor. Solicitaţi infomaţii, citiţi etichetele si veti cumpara in cunostinta de cauza.

Produse ”gratis” în farmacii

Sensiblu

În vitrina unei farmacii Sensiblu găsim afişat mesajul “Atentie! Mii de produse gratis pentru pensionari”. Mesajul poate constitui o practică comercială incorectă din prisma faptului că este unul general, consumatorii nefiind informaţi asupra căror tipuri de produse se aplică gratuitatea, care sunt condiţiile pentru a beneficia de această gratuitate şi care este disponibilitatea respectivelor produse.

Santefarm

Acelaşi lucru este valabil şi pentru farmaciile Santefarm unde se menţionează că ”0 lei. Atât  te costă sute de produse din reţetă.”

Conform art. 6 din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, cu modificările şi completările ulterioare, ”o practică comercială este considerată ca fiind înşelătoare dacă aceasta conţine informaţii false sau, în orice situaţie, inclusiv prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze fie îl determină, fie este susceptibilă a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar dacă informaţiile sunt , în fapt, corecte în raport cu unul sau mai multe” dintr-o serie de elemente.

Cum ne iau banii hipermarketurile?

În hipermarketul Auchan avem o ofertă de genul „8 la preţ de 6”, este vorba despre iaurt Zuzu, degresat, la 140 g şi cu 0,1% grăsime, care se vinde cu 5,93 lei, iar pretul per kg este de 7.06 lei. La câţiva paşi se găseşte aceeaşi marcă de iaurt, a se vedea cea de-a doua poză, Zuzu, la 140 gr, degresat, 0,1% grasime la preţul de 0,98 lei bucata. Înmulţind 6 cu 0,98 lei şi obţinem 5,88 lei, preţ care este mai mic decât 5,93 lei, prin urmare niciun fel de reducere, dimpotrivă. Pe această etichetă preţul per kg este de 7,00 lei.

Iaurt-Zuzu

Zuzu2

Un alt exemplu este şi  Dr. Vitamin, realizat dintr-un amestec de suc de mere şi pere, comercializat la 4 l. Pe etichetă se menţionează că ni se vând 4 l la preţ de 3 l. Nişte calcule aritmetice elementare ne oferă următoarele informaţii: dacă 1 l costă 6,25 lei, atunci 3 l ar trebui să coste 18,75 lei, nu 24,98 lei cât apare pe etichetă; mai facem o încercare, dacă 1 l costă 6,25 lei, atunci 4 l ar trebui să coste 25 lei, nicidecum 24,98 lei! Comerciantul nu face nicio reducere!

suc-Tymbark

reducere” asemănătoare este practicată şi de hipermarketul Kaufland: 1200 g hering Ocean Fish costă înainte de aplicarea reducerii 21,99 lei; după aplicarea reducerii de 11% la preţul vechi de 21,99 lei ar trebui să coste 19,57 lei, dar pe etichetă apare 19,49 lei. Tot pe etichetă se menţionează că 1kg din acest produs costă 26,99 lei, cu toate că în realitate 1kg din acest produs ar trebui să coste 16,31 lei, dacă 1200 g ar costa 19,57 lei.

pret-kaufland

 Conform legislatiei in vigoare, comercianţii sunt obligaţi să indice preţul de vânzare şi preţul pe unitatea de măsură la produsele existente în suprafeţele de vânzare.

Specialistii APC Romania vă sfătuiesc să acordaţi o atenţie sporită asupra preţului bunului sau serviciului înainte de achiziţionare după cum urmează:

  •     Preţul de vânzare şi preţul pe unitatea de măsură trebuie să includă TVA şi toate taxele suplimentare.
  • Preţul de vânzare şi preţul pe unitatea de măsură trebuie exprimate în lei.
  • Preţul de vânzare şi preţul pe unitatea de măsură se indică într-o formă clară, lizibilă şi uşor de identificat.
  • Preţurile se indică pe produse sau lângă acestea ori pot fi cuprinse într-o listă sau într-un catalog, împreună cu preţurile altor produse, în imediata apropiere a acestora.
  •   În cazul în care preţurile se află în vitrinele exterioare, acestea se indică astfel încât consumatorul să le poată vedea cu uşurinţă fără a intra în suprafaţa de vânzare.
  • La produsele preambalate se indică preţul pe unitatea de măsură şi preţul de vânzare corespunzător cantităţii preambalate.
  •   Indicarea preţului de vânzare şi/sau a preţului pe unitatea de măsură este obligatorie pentru orice tip de publicitate în care se face referire la preţ.
  •   Indicarea preţului pe unitatea de măsură este obligatorie la produsele alimentare preambalate pentru care reglementările specifice impun indicarea cantităţii nominale sau comercializarea în cantităţi prescrise.

Chiar dacă vă atrage preţul, verificaţi şi calitatea produselor aflate la reducere. De exemplu, în cazul produselor textile trebuie să aveţi în vedere următoarele aspecte: existenţa simbolurilor referitoare la modul de întreţinere, compoziţia fibroasă, inexistenţa unor defecte cum ar fi: aspect neuniform al suprafeţei, asimetrie evidentă, încărcare electrostatică mare, asimetria buzunarelor sau lipsa cusăturilor de întărire sunt considerate defecte de gravitate mare, devieri ale liniilor de coasere.În cazul produselor alimentare trebuie să urmăriţi: termenul de valabilitate, cu cât acesta este mai mic ca durată, cu atât produsul este mai sănătos, adica nu abundă în aditivi alimentari. Atenţie şi la ingrediente, ţineţi cont de faptul ca producătorii au obligaţia legală de a menţiona ingredientele în ordinea descrescătoare a cantităţii, determinată în momentul introducerii în fabricaţie” a precizat  Domnul Conf.Univ.Dr. Costel Stanciu, Preşedinte APC Romania.  (Text si foto: apc-romania.ro)