Nopţi Albe la Sankt Petersburg

Sankt Petersburg-01

Oraşul Sankt Petersburg, cunoscut drept „Veneţia Nordului”, este încântător cu ansamblul său de canale, precum Griboedov şi Fontanka, bisericile sale şi faţadele în stil baroc, neoclasic sau renascentist, dar când este admirat la lumina Nopţilor Albe, de la sfârşitul lunii mai şi până la mijlocul lunii iulie, îi încântă şi mai mult pe vizitatorii săi.

Atunci, terasele oraşului continuă să fie animate la ore ieşite din comun, teatrele sale răsună de festivaluri, iar locuitorii oraşului ies pe stradă pentru a sărbători sfârşitul unei ierni ce părea interminabilă. Fără îndoială, acesta este cel mai bun moment pentru a vizita oraşul Sankt Petersburg.

O bună ocazie de a lua pulsul oraşului ar fi aceea de a urca pe unul dintre vasele de croazieră şi a străbate canalele şi râul Neva, unde podurile se ridică în zori pentru a lăsa să treacă navele mari, unul dintre evenimentele pe care turiştii nu vor să le rateze, mai ales în Nopţile Albe.

Sankt Petersburg-02

Un rendez-vous inevitabil, indiferent de sezon, este Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg. Este vorba despre unul dintre cele mai mari muzee ale lumii. Se spune că, dacă s-ar dedica un singur minut fiecăreia dintre lucrările sale, ar fi nevoie de 11 ani pentru a le vedea pe toate. De aceea, ar fi bine ca turistul să ştie pe care dintre cele peste 400 de săli doreşte să le viziteze în cele trei sau patru ore dedicate.

Principala arteră a oraşului, Nevsky Prospekt, de aproape cinci kilometri, trece pe lângă Catedrala Fecioarei din Kazan, Catedrala Sfântul Isaac, Biserica Învierii lui Hristos, cunoscută şi sub numele Biserica de pe Sângele Vărsat, dar oferă şi magazine ca Gostiny Dvor ori librării impresionante ca Dom Knigi. Un spectacol de balet la Teatrul Mariinski, pe a cărui scenă au dansat Anna Pavlova, Vaslav Nijinski, Rudolf Nureev şi Mihail Barâşnikov, nu ar trebui să lipsească din program.

Sankt Petersburg-03

În apropiere de Sankt Petersburg se află palatele de vară ale ţarilor, ca Palatul Pavlovsk, Palatul de la Ţarskoe Selo sau Palatul Peterhof, care rivalizează cu Palatul Versailles. Pentru deplasările prin oraş este foarte practic metroul din Sankt Petersburg, ornamentat în perioada comunistă ca „palat al poporului”, cu staţii îmbrăcate în marmură şi luminate de candelabre, ca staţia Avtovo.

Se poate dormi în hoteluri de cinci stele ca Belmond Grand Hotel Europe (grandhoteleurope.com) şi Astoria (roccofortehotels.com) sau în unele încântătoare şi mai accesibile precum Casa Leto (casaleto.com) sau Pushka Inn (pushka-inn.com).

Sankt Petersburg-04

Pentru a lua masa, sunt localuri precum Cafe Singer (singercafe.ru), într-o clădire în stil Art Nouveau de la ale cărei ferestre se zăreşte Catedrala Fecioarei din Kazan, sau restaurante ca Literaturnoe Cafe (Nevsky Prospekt 18), unde a cinat Puşkin înainte de a participa la duelul care avea să-l coste viaţa, The Idiot (idiot-spb.com) sau Palkin (palkin.ru). Pentru o experienţă de neuitat, votcă şi caviar la Caviar Bar de la Belmond Grand Hotel Europe. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org, saint-petersburg.com, trekearth.com, roamaboutmike.files.wordpress.com, Video: youtube.com)