Nokia revine pe piaţa de smartphone-uri şi tablete

nokia smartphone

Grupul finlandez Nokia, odată cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, a anunţat, miercuri, 18 mai, că marca sa va reveni pe piaţa de smartphone-uri şi tablete, informează AFP.

În 2013, Nokia a vândut operaţiunile de telefonie mobilă producătorului american de software Microsoft pentru suma de 5,6 miliarde de euro. Conform acordului convenit la vremea respectivă cu Microsoft, Nokia nu va reveni pe piaţa telefoanelor mobile până la finele lui 2016.

Pentru această ‘aventură’, Nokia, care în prezent oferă echipamente şi servicii pentru operatorii de telecomunicaţii, nu îşi va asuma niciun risc financiar. Pur şi simplu Nokia va pune la dispoziţia unei noi societăţi finlandeze, denumită HMD Global, drepturile asupra mărcii Nokia, precum şi brevetele sale.

„Nokia nu va face investiţii financiare şi nici nu va deţine acţiuni la HMD”, a precizat grupul finalndez, referindu-se la noua societate ce va fi controlată de mai mulţi investitori a căror identitate nu a fost dezvăluită.

În schimb, Nokia va colecta comisioane de pe urma licenţierii mărcii sale şi a drepturilor de proprietate intelectuală.

Separat însă, grupul american Microsoft a anunţat, într-un comunicat, că va vinde activele din domeniul producţiei de telefoane mobile simple unei subsidiare a firmei taiwaneze Foxconn Technology, precum şi companiei HMD Global, contra sumei de 350 de milioane de dolari. În schimb, grupul american va continua să producă smartphone-uri, comercializate sub marca Lumia.

Noua societate care va produce telefoane marca Nokia mizează pe faptul că utilizatorii îşi vor aminti şi vor ‘îmbrăţişa’ un brand care a dominat piaţa de telefonie mobilă timp de 14 ani, până în 2012. Grupul finlandez a ratat, însă, trecerea la smartphone-uri, categorie de dispozitive apărută în 2007, odată cu lansarea iPhone de către Apple, şi care în prezent este dominată de dispozitivele ce utilizează sistemul de operare Android promovat de Google.

În România, în luna septembrie 2011, compania Nokia a anunţat închiderea fabricii de la Jucu, la patru ani de la semnarea actului de înfiinţare. (Text: Agerpres, Foto: giz.ro)