Nat King Cole – o viaţă dedicată muzicii

Nat_King_Cole

Celebrul muzician de jazz Nat King Cole s-a născut la 17 martie 1919, la Montgomery, în statul Alabama. A învăţat să cânte la pian când era foarte tânăr, mama sa fiind singura lui profesoară. Primul spectacol l-a avut la vârsta de 4 ani. Cânta cu regularitate alături de tatăl său în biserică încă de la 11 ani.

Şi-a format prima trupă de jazz când era la liceu şi a evoluat şi alături de cei doi fraţi ai săi. Uşor-uşor, a început să devină unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi înregistrând chiar recorduri de vânzări de peste 50 de milioane de dolari. A cântăreţul care a reuşit să obţină cele mai multe vânzări pentru Casa de Discuri „Capitol Records”.

A realizat multe lucruri în folosul comunităţii afro-americanilor, refuzând să cânte în locuri unde aceştia nu aveau acces, obligându-i practic pe cei care frecventau acele locuri să se adapteze regulilor sale dacă vroiau ca el să concerteze acolo.

Când a început să câştige mulţi bani şi-a cumpărat o casă în apropiere de Los Angeles. A început să devină tot mai cunoscut şi a fost invitat să cânte de către preşedintele american de la acea vreme, J.F. Kennedy.

A fost primul afro-american care a avut propriul show radio şi, mai târziu, propriul show TV. Din 1946, timp de patru ani, a realizat o serie emisiuni la radio în fiecare săptămână, timp de o jumătate de oră, sâmbăta după-amiaza. În octombrie 1956, Nat a început să aibă propriul show la TV.

A apărut şi în câteva filme, precum „St.Louis Blues”, peliculă în care a jucat rolul compozitorului de jazz W. Handy. A apărut, de asemenea, şi în filmul autobiografic „The Nat King Cole Story”, însă a evoluat şi în diverse alte producţii cinematografice doar pentru a interpreta un cântec.

A murit la 15 februarie 1965. După această dată, muzica sa a început să devină din ce în ce mai populară iar albumele să fie vândute foarte bine pe piaţa muzicală. Dintre piesele care l-au făcut celebru, amintim „Winter is Coming”, „Love”, „Mona Lisa”, „When I Fall In Love”, „Too Young”, „Sweet Lorraine”, „Nature Boy”, „Love Letters”, „For All We Know”, „The Very Thought of You”, „Unforgettable”, „Ramblin’Rose”. Artistul a câştigat numeroase de discuri de aur pentru hituri precum „Sweet Lorraine”, „Too Young”, „Mona Lisa” ori „Christmas Song”.

A primit şi distincţii post-mortem între ele numărându-se şi distincţii „Grammy Hall Of Fame” (un premiu stablit în 1973 pentru a onora înregistrările care au cel puţin 25 de ani vechime şi care au „semnificaţie calitativă sau istorică”) pe care le-a obţinut pentru piesele „Christmas Song”, „Mona Lisa”, „Nature Boy”, „Unforgettable”.

În anii ’90 Nat King Cole a primit premiul „Grammy Lifetime Achievement Award”, distincţie obţinută de interpreţii care, în timpul carierei lor, au adus o contribuţie semnificativă în domeniul creaţiei artistice. Nat King Cole a fost inclus în „Alabama Music Hall of Fame„. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipwdia.org, Video: youtube.com)