Muzeul Plantin-Moretus din Anvers

 width=

Muzeul Plantin-Moretus se află la Anvers (Antwerp), în Belgia şi este amenajat în onoarea celebrilor tipografi Christophe Plantin (Christoffel Plantijn) şi Jan Moretus.

Muzeul se află în fosta lor locuinţă şi atelier de tipărit şi oferă o perspectivă excelentă asupra condiţiilor de muncă şi de viaţă în timpul secolelor al XVI-lea şi al XVII-lea.

Potrivit site-ului whc.unesco.org, muzeul Plantin-Moretus este singura instituţie din lume ce include o tipografie şi o editură care datează din perioadele Renaşterii şi Barocului.

 width=

Situat în Anvers, unul dintre cele trei oraşe semnificative cu tipografii şi ateliere de imprimare europene timpurii, alături de Paris şi Veneţia, muzeul este asociat cu istoria invenţiei şi răspândirea tipografiei.

Monumentul este de o valoare arhitecturală remarcabilă. Acesta conţine dovezi exhaustive ale vieţii şi operei a ceea ce au reprezentat tipografia şi editura celui mai prolific editor din Europa către sfârşitul secolului al XVI-lea. Clădirea companiei (editurii), care a rămas în activitate până în 1867, conţine o impresionantă colecţie de echipamente vechi de imprimare, o bibliotecă vastă, arhive valoroase şi opere de artă.

În anul 1547, Christophe Plantin (1520-1589), la fel ca mulţi alţii la acea vreme, a emigrat din Franţa pentru a se stabili în oraşul Anvers, aflat în plină dezvoltare. A început ca legător de cărţi şi marochiner, iar în 1555 a devenit tipograf, înfiinţându-şi propriul atelier de tipărit „De Gulden Passer” („Compasul de aur”).

 width=

Mai târziu s-a mutat într-o nouă clădire din Piaţa Vrjdagmarkt (Piaţa Vineri), actualul muzeu Plantin-Moretus, unde avea să creeze una din tipografiile şi editurile dominante din lume. La vremea respectivă, avea deja peste 70 de angajaţi. Plantin este acum considerat cel mai important tipograf al epocii sale.

După moartea sa în 1589, afacerea a fost extinsă şi modernizată de către ginerele său, Jan Moretus, şi copiii săi, care sunt, de asemenea, responsabili pentru minunata curte din secolul al XVII-lea. În afară de curte, clădirea în sine merită vizitată, fiind unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din secolele XVII-lea şi al XVIII-lea, din Țările de Jos.

În 1876, Edward Moretus a vândut compania oraşului Anvers. După un an, publicul putea vizita casa şi tiparniţele. În 2002, muzeul a fost propus să intre pe lista patrimoniului mondial de către UNESCO şi în 2005 a fost listat.

 width=

Muzeul Plantin-Moretus deţine o excepţională colecţie de materiale tipografice. Acolo se află două dintre cele mai vechi tiparniţe din lume, împreună cu setul lor complet de matriţe, precum şi o bibliotecă bogată, cu interiorul amplu decorat şi arhivele complete ale atelierului Plantin, înscris de UNESCO în programul Memoria Lumii în 2001, ca recunoaştere a semnificaţiei istorice.

Tipografiile, atelierul şi biblioteca au fost toate păstrate în starea lor originală şi oferă o perspectivă unică asupra condiţiilor de viaţă şi de muncă în atelierul de tipărire şi editare. Pot fi vizitate în total 30 de camere. Muzeul are o colecţie impresionantă de materiale tipografice, precum şi o arhivă de nepreţuit şi importante opere de artă inclusiv lucrări de Rubens şi Van Dyck.

Câteva dintre atracţiile principale ale muzeului includ un exemplar în original al Bibliei lui Gutenberg, doua dintre cele mai vechi prese de tipărit din lume, matriţele tipografice originale de Garamond şi primul Atlas tipărit. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Museum Plantin-Moretus)