Muzeul Pantofilor din Hauenstein

Muzeul-pantofilor-Hauenstein

Muzeul Pantofilor din Hauenstein (Germania), unul dintre cele mai mari muzee de acest fel din lume, prezintă istoria producţiei de încălţăminte, alături de o impresionantă colecţie de pantofi provenind din întreaga lume şi din toate culturile.

Deschis în anul 1996, muzeul este găzduit de o clădire monument istoric construită în stil Bauhaus, fostă fabrică de încălţăminte în 1928. Colecţia muzeului cuprinde peste 3.500 de exponate şi prezintă, pe trei niveluri, de la procesele de producţie şi echipamentele utilizate în industria de încălţăminte, tehnologia de proiectare de zi cu zi, la numeroasele exponate sau la condiţiile de viaţă ale lucrătorilor din domeniul producţiei de pantofi.

Pot fi admirate aici maşinile puse în funcţiune cu ajutorul unor tehnicieni pantofari cu experienţă care pot demonstra grupurilor de vizitatori paşii importanţi ai producţiei mecanice de încălţăminte.

Maşini impresionante din anii ’20 şi ’30 creează o atmosferă autentică a producţiei de încălţăminte din Hauenstein, iar integrarea în condiţiile de viaţă ale generaţiilor întregi de pantofari conferă o experienţă unică.

Cea mai mare parte a exponatelor din muzeu aparţin Colecţiei Ernst-Tillmann, cea mai mare colecţie privată de pantofi din Europa cu peste 3.000 de exponate provenind din toate colţurile lumii şi din toate timpurile. Sute dintre acestea provin de la personalităţi celebre ale istoriei contemporane.

Muzeul Pantofilor rămâne o poveste a industriei de încălţăminte din Germania, o călătorie fascinantă prin timp, arătând evoluţia pantofului sub toate aspectele sale.  (Text: Agerpres, Foto: museum-hauenstein.de, Video: youtube.com)