Muzeul Oului

Muzeul-Oului-01

Muzeul Oului, aflat în inima Bucovinei, deţine cea mai numeroasă colecţie de ouă din România şi una dintre cele mai importante din Europa. Amplasat pe strada Gării 20 din localitatea Vama, judeţul Suceava, pe drumul european E85, Muzeul Oului este un obiectiv turistic inedit în descoperirea tradiţiilor din această zonă, a meşteşugului încondeierii ouălor, un meşteşug ce a făcut înconjurul lumii.

Muzeul-Oului-02

Este găzduit de casa familiei Letiţiei Orşivschi, artist, profesor de artă textilă şi decorativă, care a avut iniţiativa întemeierii acestui muzeu colecţionând, în peste 14 ani de participări la expoziţii şi saloane internaţionale, ouă din toate colţurile lumii.

Colecţia muzeală cuprinde peste 3000 de ouă lucrate în tehnici diferite, pe diferite tipuri de suport (coajă de ou, lemn, ceramică, porţelan, piatră, sticlă) şi este expusă în 22 vitrine, fiind structurată pe două secţiuni: „Ouă din Bucovina” şi „Ouă din toată lumea”, aşa cum reliefează siteul muzeuloului-vama.com. Pot fi văzute aici ouă încondeiate cu ajutorul diverselor tehnici, ouă cu motive vechi din Bucovina sau ouă rare precum cele de emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil sau flamingo.

Muzeul-Oului-04

Muzeul-Oului-03

De asemenea, pot fi admirate ouă de diverse dimensiuni, de la cele de potârniche, vrabie, porumbel, fazan, păun, prepeliţă, până la cele de raţă, gâscă, curcan, struţ. Cele mai mici sunt de prepeliţă, bibilică sau găinuşă americană, iar cele mai mari sunt de gâscă, struţ, crocodil sau broască ţestoasă. Cel mai vechi ou din colecţie este al unui struţ australian emu, încondeiat în urmă cu o sută de ani, de un aborigen.

Muzeul-Oului-05

La intrarea în muzeu vizitatorul este întâmpinat de celebrul mesaj al lui Constantin Brâncuşi „Oul… maica formelor, a tuturor… formelor”. Prima secţiune a muzeului, îmbogăţită permanent, cuprinde ouă cu motive vechi din Bucovina, ouă din colecţia familiei Orşivschi ce au o vechime de peste 50 de ani. Acestea sunt încondeiate prin tehnica „batik”, la care se folosesc diferite culori, iar motivele regăsite pe ele sunt geometrice şi aşa cum se mai găsesc pe ţesăturile populare (cămăşile tradiţionale, covoare şi prosoape).

Muzeul-Oului-06

De asemenea sunt reprezentate şi motivele ce reprezintă meşteşugurile tradiţionale – coarnele berbecului, cârja ciobanului, potcoava, fierul plugului, vârtelniţa, grâul – dar şi motivele religioase – crucile de diferite dimensiuni. Între simbolurile utilizate la decorarea acestor ouă predomină cele ale vieţii precum: frunza de stejar (simbolul veşniciei), trifoiul (simbol al norocului), apa (simbolul vieţii). Culorile folosite sunt naturale – roşu, maro, galben, verde şi negru – fiind obţinute din coajă de ceapă, suc de sfeclă, petale de trandafiri, frunze de nuc, frunze de mentă arin sau şofran.

Muzeul-Oului-08

Muzeul-Oului-07

Tot în această secţiune pot fi admirate „ouă cu bobiţe” realizate prin tehnica cu ceară în relief, o tehnică unică în lume, specifică zonei Bucovinei. Coaja oului nu mai este netedă, pentru că se suprapun până la şase straturi de ceară, formându-se reliefuri ca nişte perluţe sau bobiţe. Pentru a rezista cât mai mult ouăle sunt golite de conţinut înainte de a fi vopsite.

Muzeul-Oului-09

Muzeul-Oului-17

Cea de a doua secţiune a muzeului expune colecţia internaţională ce conţine ouă perforate din Cehia, ouă zgâriate din Germania, ouă tradiţionale slovace cu paie decupate sau fire metalice aplicate.

Muzeul-Oului-10

De asemenea pot fi admirate adevărate opere de artă precum: ouă din pietre şlefuite sau din porţelan decorat manual, ouă de porţelan Fabergé acoperite cu foiţă de aur, un ou de lebădă pictat în Franţa, ou de barză pictat în Elveţia, un ou din Japonia pictat cu muntele Fuji şi sakura special pentru colecţia acestui muzeu. Din această secţiune, vizitatorii află informaţii despre tehnicile folosite la realizarea acestor ouă şi remarcă varietatea de motive utilizate.

Muzeul-Oului-11

Muzeul-Oului-12

Se constată, astfel, că ţările slave folosesc aceeaşi tehnică a batikului, dar au culori şi motive diferite: în Rusia predomină icoanele pictate pe ouăle de lemn, în Ungaria predomină motivele florale, în timp ce în Serbia şi Slovenia reprezentative sunt păsările desenate. În Grecia predomină motivele religioase, în Italia reprezentative sunt măştile veneţiene, iar în India pe ouă se regăseşte cultul elefantului.

Muzeul-Oului-14 Muzeul-Oului-13

Dacă în Cehia este utilizată tehnica perforării cojii oului, în Macedonia, Danemarca şi Luxemburg sunt întâlnite tehnici textile, iar în Caşmirul pakistanez, tehnica emailului. Pe insula Bali, oul este pictat cu măşti şi este dăruit copiilor la naştere, pentru a-i apăra de duhurile rele. Colecţia internaţională este completată de acuarela pe sticlă, porţelan şi jad din China, sau ouă de broască ţestoasă din Vietnam.

Muzeul-Oului-16 Muzeul-Oului-15

Un punct de atracţie pentru turişti, în preajma Sărbătorilor Pascale, Muzeul Oului include un atelier unde vizitatorii pot încondeia singuri ouăle pentru Paşti, dar şi un magazin de unde pot achiziţiona diverse modele de ouă la preţuri variind de la câţiva lei la câteva sute de euro. (Text: Agerpres, Foto: panoramio.com, muzeuloului-vama.com, Video: youtube.com)