Muzeul Naţional de Textile din Malaezia prezintă originile, dezvoltarea şi tehnicile utilizate în industria de textile din această ţară, din perioada preistorică până în prezent, precum şi rafinate colecţii de articole vestimentare tradiţionale şi accesorii.
Situat în Piaţa Merdeka (Independenţei) din Kuala Lampur, muzeul este una dintre principalele atracţii ale capitalei malaeziene. A fost deschis publicului în ianuarie 2010 şi este adăpostit de o clădire de patrimoniu în stil islamic, clădirea Sultanului Abdul Samad, proiectată de Arthur Charles Alfred Norman şi finalizată în 1896. Aceasta a servit drept sediu mai multor instituţii, între care Căile Ferate de Stat, Banca Centrală, Înalta Curte.
Colecţia muzeală este prezentată pe două niveluri ale clădirii şi cuprinde patru secţiuni sau galerii: „Pohon Budi” (Arborele Vieţii), „Pelangi” (Curcubeu), „Teluk Berantai” (Lanţ de Golfuri) şi „Ratna Sari Gallery” (Colecţia specială de bijuterii), aşa cum arată www.kuala-lumpur.ws şi www.muziumtekstilnegara.gov.my.
„Pohon Budi” redă originile textile din perioada preistorică, precum şi dezvoltarea acesteia prin comerţ. Sunt expuse aici instrumente, materiale şi sunt redate tehnici tradiţionale de tricotat sau de ţesut, broderie, broderie cu fir de aur. Se remarcă: songket (un sarong de mătase ţesut cu fir de aur), kumbu (o pânză tradiţională din bumbac cu model multicolor, utilizată la ceremonii în Sarawak), kain telepuk/purici de apă (pânză fină de bumbac sau mătase, imprimată cu motive florale folosind foiţe sau praf de aur), keringkam (broderie tradiţională regăsită pe vălul femeii), linangkit (broderii decorative realizate manual, care împodobesc fustele femeilor din Lotud) ş.a.
Cea de-a doua galerie, „Pelangi” (Curcubeu), prezintă categoriile de textile tradiţionale, ţesături în culorile curcubeului cunoscute sub numele de fire regale de pânză multicolore. Culorile sale calde includ verde, roz, galben şi albastru. Această galerie prezintă unele dintre colecţiile de patrimoniu, incluzând diferite modele de batiks — pictură pe pânză cu desene geometrice, sau motive florale, şi foarte rar, fluturi. Această artă textilă este specifică coastei de est a Malaeziei (Kelantan, Terengganu şi Pahang), iar cele mai populare motive sunt frunzele şi florile.
În cea de-a treia secţiune, „Teluk Berantai”, aflată la etajul muzeului, motivul predominant al ţesăturilor îl constituie modele florale şi geometrice cusute armonios în lanţ, ce reprezintă un simbol al unităţii. Galeria prezintă bogăţia, fineţea şi frumuseţea colecţiilor de patrimoniu malaeziene, cum ar fi tekatan (broderii de aur realizate prin coasere cu fir de aur, pentru a crea un relief ridicat pe catifea), kelingkan (o broderie aplicată), limar (şorţ din mătase purtat peste songket), kain telepuk (mătase sau ţesătură fină, imprimată, de obicei, cu motive florale, folosindu-se foiţe sau praf de aur) şi diverse alte costume.
Colecţia specială de bijuterii şi accesorii „Ratna Sari” expune diamante, aur, bijuterii. De asemenea, expune obiecte personale şi accesorii moştenite şi purtate de-a lungul anilor de diverse etnii din această ţară, printre care artizani chinezi, indieni sau grupuri indigene din Sabah şi Sarawak.
Acestea au fost realizate din aur, argint, cupru, mărgele şi plante şi au fost concepute pentru a fi purtate pe diferite părţi ale corpului, de la cap până la picioare. Printre acestea, se numără coroana, pemeleh (cercei lungi), ace de păr, coliere cu pandantive, catarame, pălării, brăţări pentru mâini sau pentru gleznă şi multe altele. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/National Textile Museum Kuala Lumpur)