Muzeul Naţional al Ţăranului Român: atelier de istoria şi tehnica fotografiei

Muzeul-taranului-roman1

Un altfel de atelier foto – prezentare-incursiune prin tehnica şi istoria fotografiei urmată de o demonstraţie live de ambrotipie – va fi organizat luni, 16 mai, de la ora 19,00, de Arhiva de Imagine a Muzeului Naţional al Țăranului Român împreună cu Allkimik – Laborator de fotografie alternativă.

Potrivit unui comunicat al MNȚR, transmis joi, prima parte a atelierului va consta într-o discuţie cu Ștefan Dinu de la Allkimik despre contextul social, tehnic şi artistic care a dus la apariţia şi răspândirea fotografiei.

„Aflăm despre evoluţia mediilor şi a metodelor fotografice — de la dagherotipie, calotipie şi ambrotipie până la fotografia digitală — şi descoperim diversele tipuri de suporturi fotografice (ferotipii, clişee pe sticlă, negative şi diapozitive pe film, pozitive pe hârtie fotografică ş.a.) existente în fondurile de imagine ale muzeului, accesibile publicului în cadrul expoziţiei-şantier ‘Imaginea-Martor'”, precizează comunicatul.

În cea de-a doua parte a atelierului, va fie realizată o demonstraţie de ambrotipie, tehnică de pionierat în fotografie, folosită începând cu 1850 şi până în jurul anilor 1900, atelierul urmând să se finalizeze cu o sesiune de întrebări ale participanţilor.

Intrarea este liberă, iar participarea se face pe bază de rezervare prealabilă în limita a 30 de locuri disponibile. Înscrierile se realizează prin e-mail la adresa [email protected]

Arhiva de Imagine a MȚR deţine în colecţiile sale peste 7.000 de clişee originale pe sticlă şi plastic: imagini pozitive şi negative, datând din diverse perioade şi realizate prin tehnici variate, semnate de fotografi cunoscuţi precum Iosif Berman şi Aurel Bauh sau cu autori (încă) neidentificaţi, arată sursa citată.(Text: Agerpres, Foto: ro.wikipedia.org)