Muzeul Municipal Stedelijk din Amsterdam

stedelijk-01

Muzeul Municipal Stedelijk din Amsterdam, Olanda prezintă una dintre cele mai bogate colecţii de artă modernă şi design din lume.

Amplasat pe Museumplein 10 din Amsterdam, muzeul a fost redeschis publicului la sfârşitul anului 2012, după lucrări majore de renovare şi modernizare ce au durat mai bine de opt ani. Este adăpostit de o clădire modernă, proiectată de arhitectul olandez Mels Crouwel, care surprinde vizitatorul prin forma sa ce seamănă cu o cadă de baie imensă.

stedelijk-05

Deschis cu mai bine de 100 de ani în urmă, în anul 1895, muzeul a funcţionat într-o clădire proiectată de arhitectul oraşului Amsterdam, Adriaan Willem Weissman, construită din cărămidă roşie decorată cu mai multe sculpturi figurative din piatră albă, în stil renascentist olandez de secol al-XVI-lea, potrivit www.stedelijk.nl

Iniţial, colecţia era împărţită în mai multe discipline — artă, documentare, istoria oraşului Amsterdam, istoria medicinei. Din anul 1970 muzeul a fost dedicat în exclusivitate artei moderne. În prezent deţine o colecţie unică ce cuprinde peste 20 de picturi de Casimir Malevici, o frumoasă colecţie de fotografie olandeză, una dintre cele mai bogate colecţii de mobilier, ceramică, porţelan şi sticlă colorată, design grafic şi postere, textile, sculpturi mici şi măşti.

stedelijk-04

De asemenea deţine o colecţie interesantă de opere care reflectă tendinţele europene şi americane în artă în anii 1950. Printre acestea se remarcă opere de Matisse, Picasso, Newman, Rauschenberg şi Warhol, completate de nume importante ale reprezentanţilor mişcărilor moderne de pictură aparţinând curentelor impresionist, cubist, expresionist, fovism, aşa cum arată www.amsterdam.info.

Pot fi admirate aici opere de artă modernă şi contemporană şi design din secolele al XX-lea, al XXI-lea, aparţinând unor artişti precum: Vincent van Gogh, Wassily Kandinsky, Ernst Ludwig Kirchner, Marc Chagall, Henri Matisse, Jackson Pollock, Karel Appel, Andy Warhol, Willem de Kooning, Marlene Dumas, Lucio Fontana, Gilbert & George.

stedelijk-02

Deosebit de interesantă este şi colecţia „De Stijl”, despre istoria designului olandez, cu lucrări originale ale unor artişti precum Gerrit Rietveld sau Piet Mondrian.

La îmbogăţirea colecţiei permanente a muzeului a contribuit în mare măsură Willem Sandberg, director al instituţiei (1945-1963). Acesta, până în 1962, a colectat majoritatea lucrărilor, inclusiv pe cele ale lui George Hendrik Breitner, Paul Cézanne, Jean-Baptiste Camille Corot, Gustave Courbet, Vincent van Gogh, Johan Jongkind. Sub conducerea lui Sandberg, în cadrul muzeului, a luat fiinţă un departament de artă aplicată (1945), un departament de stampe şi desene (1954), iar la începutul anului 1950, au început să fie prezentate muzică şi filme moderne. În 1958, Sandberg a achiziţionat un grup de lucrări ale artistului rus Kazimir Malevici şi a început achiziţionarea de fotografie pentru colecţia muzeului, incluzând fotografii olandeze şi internaţionale de avangardă din perioada interbelică (Erwin Blumenfeld, László Moholy-Nagy şi Man Ray) şi postbelică (Eva Besnyő, Ed van der Elsken şi Cas Oorthuys). Lucrări de Ernst Ludwig Kirchner şi Henri Matisse s-au adăugat colecţiei, la sfârşitul anilor 1940 şi 1950.

stedelijk-03

Prima colecţie de artă contemporană americană a muzeului a fost realizată de Edy de Wilde, director al instituţiei în perioada 1963-1985. De asemenea, sub conducerea sa, la începutul anilor 1970, muzeul a făcut primele achiziţii de artă video ale unor artişti europeni ca Dibbets şi Gilbert&George, această colecţie ajungând în prezent să numere 900 de lucrări şi instalaţii, aparţinând inclusiv lui Nam June Paik, Bill Viola sau Bruce Nauman.

Muzeul Stedelijk, o atracţie în sine datorită clădirii sale moderne şi colecţiei deosebite, este şi un centru activ de evenimente artistice moderne: spectacole, filme, concerte, prelegeri—numite „Galeria de discuţii”. Numai în prima lună de la redeschidere, în septembrie 2012, s-a bucurat de prezenţa a peste 95.000 de vizitatori. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org, facebook.com/ Stedelijk)