Muzeul de Vânătoare „August von Spiess”

Muzeul-August von Spiess-01

Muzeul de Vânătoare „August von Spiess” din Sibiu, primul înfiinţat cu acest profil la nivel naţional, oferă prin cele peste 1.500 de exponate, o imagine a dezvoltării armelor de vânătoare dar şi o a fondului de vânătoare din ţară.

Amplasat pe strada Şcoala de Înot nr.4 din Sibiu, muzeul a luat fiinţă în anul 1966 şi a fost reorganizat în 1981 într-o cochetă vilă în stil românesc, care a aparţinut colonelului August von Spiess, Maistru de Vânătoare al Casei Regale în timpul regelui Ferdinand I, un vânător renumit, menţionat în analele internaţionale de cinegetică şi participant la un lung safari în Africa, de unde a adus piese deosebit de valoroase care aparţin în prezent muzeului. Trofeele expuse aici au obţinut numeroase medalii la diferitele expoziţii din ţară şi străinătate.

Casa ce adăposteşte muzeul a fost donată, după moartea lui August von Spiess (1953), împreună cu impresionanta colecţie de peste o mie de piese, trofee şi accesorii de vânătoare, Ministerului Culturii şi dată în folosinţă Muzeului Naţional Brukenthal. În perioada 2006-2007, muzeul a fost restaurat şi reorganizat, fiind redeschis publicului la 25 februarie 2007 sub denumirea ce o poartă astăzi – Muzeul de Vânătoare „August von Spiess”.

Colecţia de bază este cea a colonelului Spiess şi constă în arme de vânătoare, trofee autohtone şi exotice, curse şi capcane pentru prins vânat, arme de braconaj şi fotografii. Aceasta numără peste 1.500 de piese, unele cu o vechime de peste 100 de ani ce au fost achiziţionate de Spiess de la colecţionari sau obţinute din donaţii. Astfel, pe lângă colecţia August von Spiess (1841-1923) aici se află şi cea a lui Emil Witting (1741-1787) şi cea de la Societatea Ardeleană de Ştiinţe Naturale din Sibiu.

Expoziţia este prezentată în şase săli ale muzeului şi debutează cu un scurt istoric al armelor şi instrumentelor de vânătoare începând din epoca pietrei. Pot fi admirate aici arme din cremene datând din paleolitic şi neolitic, lănci, suliţe, arcuri şi arbalete, arme de foc cu fitil (sec.XIV), arme de foc moderne, cu cartuşe, alături de accesorii precum cartuşiere, tocuri pentru păstrarea prafului de puşcă, pumnale, cornuri de vânătoare, atrape şi curse folosite de braconieri.

Muzeul-August von Spiess-02

Cea de a doua sală familiarizează vizitatorul cu avifauna cinegetică, fiind prezentate impresionantele trofee de vânătoare de dimensiuni medii şi mici: vulpi, lupi, pisici sălbatice, păsări. Această secţiune are şi un mesaj tematic, acela că vânătoarea se practică în zilele noastre prin selectare şi administrare a fondului cinegetic, având drept scop conservarea biodiversităţii faunei.

A treia sală este una memorială, dedicată iniţiatorului muzeului. Prezintă personalitatea lui August von Spiess prin intermediul portretului său, a fotografiilor, trofeelor, literaturii scrise, alături de prezentarea tovarăşilor săi de vânătoare şi a familiei sale. Sala reconstituie una dintre camerele din reşedinţa Von Spiess, pe baza unei fotografii de interior făcută în timpul vieţii acestuia.

Muzeul-August von Spiess-03Sala a patra este rezervată vânatului mare unde sunt expuse trofee impresionante de vânat carpatin: cerb, urs, mistreţ, capră neagră. Cele mai multe dintre aceste trofee au fost premiate la concursuri naţionale şi internaţionale din perioada interbelică şi reflectă valoarea vânatului românesc, potrivit site-urilor amintite.

Ultima încăpere expune trofee africane şi descrie cele două expediţii în Africa întreprinse de Von Spiess la vârsta de 72 de ani ani, respectiv 74. Pot fi văzute aici antilope (Gnu, Impala, Oryx, etc), bivoli Caffer, rinoceri, zebre şi multe altele.

În cele cinci încăperi amintite sunt expuse numai 266 de piese din valorosul patrimoniu al muzeului. Restul de peste 1.000 de piese sunt păstrate în podul clădirii muzeului, amenajat în anul 2014, sub forma unui depozit care este vizitabil ca şi celelalte încăperi. (Text: Agerpres, Foto:sibiu-turism.ro, romanianturism.com, commons.wikimedia.org)