Muzeul Biodiversităţii din Panama

0
23

muzeu-biodiversitate-panama-05

Muzeul Biodiversităţii din Panama prezintă flora şi fauna din zona istmului Panama, în special gama diversă de specii care populează regiunea.

Situat la intrarea în Canalul Panama, în cartierul Amador din Panama City, muzeul a fost deschis în anul 2014 într-o clădire proiectată de renumitul arhitect Frank Gehry. Design-ul clădirii a fost conceput în 1999 şi reprezintă primul proiect realizat de Gehry pentru America Latină. Construcţia a început în sfârşitul anului 2004, cu un buget de 60 de milioane de dolari.

muzeu-biodiversitate-panama-03

Colecţia permanentă este prezentată pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şi conţine opt galerii expoziţionale concepute de designerul canadian Bruce Mau, fondatorul Institutului Fără Frontiere, în colaborare cu specialişti de la Institutul Smithsonian din SUA. Pentru a ilustra lumea naturală sunt combinate tehnologia cu ştiinţa şi arta, astfel că fiecare dintre cele opt galerii utilizează o instalaţie video captivantă Multiscreen, pentru a evidenţia schimbările climatice cauzate de formarea Panama, rolul acestei bucăţi cheie de teren în istm şi consecinţele pentru ecologia lumii.

Expoziţia permanentă denumită „Pod de viaţă” reflectă originea istmului panamez şi impactul acesteia asupra biodiversitatăţii planetei. Forţele tectonice din interiorul Pământului care au format istmul, în urmă cu trei milioane de ani, sunt reprezentate de trei formaţiuni de rocă cu dimensiuni de 14 metri înălţime.

„Galeria biodiversităţii” reflectă varietate vieţii pe Pământ. Vizitatorul este întâmpinat de imense vitralii multicolore de circa 14 metri lungime şi opt metri înălţime, reprezentând explozia vieţii în Panama.

muzeu-biodiversitate-panama-02

Panamarama” este un spaţiu de proiecţie cu trei etaje şi zece ecrane. Aici vizitatorul „se scufundă” într-o redare audiovizuală a minunilor naturale care compun toate ecosistemele din Panama. Astfel, poate experimenta înotul cu o balenă, o plimbarea prin pădure sau poate fi martorul unei furtuni extreme.

Galeria „Worlds Collide” (Ciocnirea lumilor) arată cum închiderea istmului Panama, această barieră între Atlantic şi Pacific, a generat un mare schimb de specii între America de Nord şi America de Sud permiţându-le animalelor evoluarea pentru un nou climat. Vizitatorul este întâmpinat de două instantanee cu animale ce reprezintă megafauna care a început această călătorie unică în urmă cu aproape trei milioane de ani.

Într-un spaţiu parţial în aer liber intitulat „The Human Path” (Urme umane) 16 coloane furnizează informaţii cu privire la relaţiile dintre activitatea umană şi natură în Panama în urmă cu circa 15.000 de ani când primii colonişti au sosit la istm.

muzeu-biodiversitate-panama-01

Modul în care Pacific şi Caraibe au evoluat după ce au fost separate prin crearea istmului este reflectat de două acvarii de 10 metri înălţime, semi-cilindrice, în cadrul galeriei „Oceans Divided” (Împărţirea oceanelor).

Cele mai mari minuni aşteaptă vizitatorul în faţa muzeului. Panouri şi afişaje arată relaţiile dintre biodiversitatea din Panama şi lumea înconjurătoare, oferă acces la o reţea virtuală care leagă muzeul cu restul ţării.

muzeu-biodiversitate-panama-04

În plus faţă de spaţiile principale, muzeul include un atrium, un spaţiu pentru expoziţii temporare, un magazin, o cafenea, şi mai multe expoziţii în aer liber în parcul biodiversităţii aflat în curtea muzeului. Aici pot fi admirate diferite de plante endemice şi native ce vorbesc despre biodiversitatea din acest ţinut. (Text: Agerpres, Foto: inhabitat.com, facebook.com/ Biomuseo, Panama)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.