„Mormântul Domnului”, obicei la Căpâlna de Sebeş

biserica

Un obicei unic, cel puţin în judeţul Alba, „Mormântul Domnului”, are loc în Vinerea Mare într-un sat din Munţii Sebeşului, în Căpâlna, unde, atunci când se cântă Prohodul, credincioşii trec pe sub un sicriu în care este introdus Sfântul Epitaf, şi nu pe sub o masă.

În Vinerea Mare, după Sfântul Maslu, care are loc începând cu ora 13:00, să se pregătească în biserică Mormântul Domnului, în faţa căruia se va cânta Prohodul Domnului seara, la Denie, de la ora 18:00. Preotul paroh Petre Mircea Ioan, care slujeşte în Căpâlna de doar câteva săptămâni şi va asista în premieră la această tradiţie, spune că obiceiul, ce reprezintă ritualul înmormântării lui Hristos, s-a moştenit din moşi-strămoşi.

Ce este deosebit faţă de alte parohii în acest sens e faptul că Sfântul Epitaf care are imprimat pe el Mormântul Mântuitorului nu se pune pe o masă, ci se introduce, împachetat, într-un sicriu cam de un metru lungime. Prohodul se cântă în faţa acestui sicriu, iar înconjurarea bisericii se face tot cu el, fiind purtat de patru flăcăi, între 14 şi 24 de ani, necăsătoriţi, a explicat Gheorghe Sbuchea, fost brigadier de pădure, acum cântăreţ la biserica din Căpâlna.

După ce se înconjoară biserica, sicriul este suspendat la intrarea în biserică, între uşorii de la uşa pronausului, iar enoriaşii trec pe sub el atingându-l cu capul. În tot acest timp, se interpretează de cântăreţii bisericii nişte cântece speciale, cele trei stări, interpretate pe „glas bătrânesc, tradiţional”.

După ce a trecut toată lumea „pe sub Domnul”, sicriul este adus de cei patru flăcăi în biserică în faţa iconostasului, după care este deschis, iar preotul ia din el Sfântul Epitaf, o icoană pe pânză veche de 150 de ani, îl înalţă cu scena pictată înspre credincioşi, făcând semnul crucii cu el, apoi îl aşează pe o masă, unde va fi sărutat de credincioşi după încheierea Prohodului. „Eu aşa am pomenit (obiceiul – n.r.) şi bătrânii mei aşa ştiau”, spune Gheorghe Sbuchea.

La această sărbătoare tradiţională pentru parohie participă locuitorii din tot satul, marea majoritate îmbrăcaţi în costume populare. (Text si foto: Agerpres)